Δ.Χαρίτου: Επιστολή στον Υπ.ΑΑΤ για τους κτηνοτρόφους

Την ένταξη των αιγοπροβατοτρόφων και της ορεινής Ροδόπης στην οικονομική ενίσχυση που ανακοίνωσε το ΥΠΑΑΤ ζητά με επιστολή του στον ΥπΑΑΤ ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου.

Το κείμενο της επιστολής του Βουλευτή της Ροδόπης έχει ως εξής:

Κύριε υπουργέ,
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων με 4 ευρώ ανά πρόβατο ή αίγα και δικαιούχους κτηνοτρόφους που διατηρούν μονάδα της οποίας το κοπάδι παραδίδει τουλάχιστον 100 κιλά γάλα, αποκλείει εκ των πραγμάτων ένα μεγάλο μέρος των κτηνοτρόφων της Ροδόπης και ιδιαίτερα αυτών που οι εκμεταλλεύσεις τους βρίσκονται στην ορεινή ζώνη.
Η απόφασή σας, ενδεχομένως χωρίς πρόθεση, αγνοεί ότι στον ορεινό όγκο δεν γίνεται συλλογή γάλακτος από τις βιομηχανίες και τα τυροκομεία της περιοχής, για τους δικούς τους λόγους. Ως εκ τούτου οι κτηνοτρόφοι των περιοχών αυτών, όχι με δική τους υπαιτιότητα, δεν είναι αντικειμενικά σε θέση να εκπληρώσουν ούτε την ελάχιστη υποχρέωση που θέσατε, δηλαδή την παράδοση 100 κιλών γάλακτος. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί λόγο για τον αποκλεισμό τους από τις ενισχύσεις και βέβαια για την αδικία που υφίστανται. Άλλωστε και εσείς έχετε αναγνωρίσει ότι για τα νησιά στα οποία δεν λειτουργεί τυροκομική μονάδα, αίρεται η υποχρέωση παράδοσης γάλακτος και άρα οι αιγοπροβατοτρόφοι των νησιών είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης.
Οφείλετε να γνωρίζετε και σας έχει γίνει γνωστό ότι οι αιγοπροβατοτρόφοι της Θράκης δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα εν μέσω πανδημίας. Τους έμειναν τα ζώα με τις γνώστες συνέπειες και τα πούλησαν 2 ευρώ το κιλό ζωντανό, μία από τις χαμηλότερες τιμές ανά την Ελλάδα.
Αν δεν αλλάξει η απόφασή σας θα βγουν διπλά χαμένοι, με ορατό τον κίνδυνο να συρρικνωθεί η κτηνοτροφία στη Ροδόπη, να την εγκαταλείψουν οι κτηνοτρόφοι στην ορεινή περιοχή, που σε πολύ δύσκολες συνθήκες κρατούν ζωντανή την τοπική οικονομία, καθώς και την κοινωνική συνοχή.
Σας ζητώ να επανεξετάσετε την απόφασή σας και να εντάξετε όλους τους αιγοπροβατοτρόφους της Ροδόπης στις ενισχύσεις.

Με εκτίμηση
Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ
Δημήτρης Χαρίτου

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις