Σπ. Λιβανός: Σε μία δόση εντός του 2021 το 100% των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ
Σπ. Λιβανός: Σε μία δόση εντός του 2021 το 100% των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ

Επίσης ο υπουργός επανέλαβε ότι  η στήριξη της κυβέρνησης θα συνεχιστεί και την τρέχουσα χρονιά ενώ όπως είπε στον ΕΛΓΑ θα καταβληθούν 30 εκατ. ευρώ.

Η ομιλία του κ. Λιβανού:

Φέτος είναι μια χρονιά με αυξημένες ευθύνες για όλους λόγω των συνεπειών της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης. Πολύ περισσότερο στο πλαίσιο αυτής της δύσκολης περιόδου οι Έλληνες παραγωγοί χρειάζονται τη στήριξή μας, αφού και οι φυσικές καταστροφές  λόγω της κλιματικής αλλαγής, είναι όλο και πιο συχνές τόνισε ο ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός.

Η Κυβέρνησή μας με απόλυτη συναίσθηση της δύσκολης αυτής κατάστασης ασκεί εξωστρεφή πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στις διεθνείς αγορές. Η υλοποίηση  του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της Κυβέρνησής μας προχωράει με ταχείς ρυθμούς  με την υγειονομική κρίση όχι μόνο  να μη λειτουργεί ως τροχοπέδη αλλά αντιθέτως ως επιταχυντής. σημείωσε

Ως αποτέλεσμα,  η αξιοπιστία της χώρας μας συνεχώς αυξάνεται, κάτι που αντανακλάται στο συνεχώς αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον  και τις σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποιούνται.

Στο πλαίσιο αυτό, στόχος μας είναι η ανάδειξη του αγροδιατροφικού τομέα  σε πόλο προσέλκυσης επενδύσεων.

Αξιοποιώντας με κάθε τρόπο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα  που διαθέτουμε ως χώρα και καθιστώντας  τον πρωτογενή τομέα σε πιο ελκυστικό και αποδοτικό με τη χρήση της τεχνολογίας  και τη διασύνδεσή του με την έρευνα και άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως ο τουρισμός.

Για να υλοποιήσουμε  την πολιτική μας κινούμαστε σε δύο άξονες:

Πρώτος, είναι πολιτικές και αποφάσεις που δημιουργούν ευκαιρίες  και κίνητρα για αγροτική ανάπτυξη.

Δεύτερος, το πλέγμα προστασίας που πρέπει να υπάρχει  γύρω από την αγροτική παραγωγή λόγω των ιδιαιτεροτήτων του τομέα, που επηρεάζουν την παραγωγή  και τη βάση του αγροτικού εισοδήματος. Αυτό ακριβώς το δίκτυ προστασίας προσφέρει ο ΕΛΓΑ.

Και εδώ θα μου επιτρέψετε να συγχαρώ τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, φίλο και παλιό συνάδελφο, για το σημαντικό έργο που παράγει το διάστημα  που βρίσκεται στην προεδρία του ΕΛΓΑ, καθώς η περίοδος της διοίκησής του έχει διακριθεί για την αμεσότητα, την αποτελεσματικότητα και το νοικοκύρεμα των οικονομικών  του Οργανισμού.  

Θα μου επιτρέψετε, όμως, να αναφερθώ και στη στήριξη της Κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΕΛΓΑ.

Αποδεικνύοντας έμπρακτα τη στήριξή της, συνέβαλε στην οικονομική ευστάθεια του Οργανισμού,  ώστε να καταστεί εφικτή η άμεση εκπλήρωση των υποχρεώσεών του χωρίς καθυστερήσεις,  χωρίς αναβολές.

Το έπραξε από τον Αύγουστο 2020 και μετά για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών  των θεομηνιών στην Εύβοια, του μεσογειακού κυκλώνα "Ιανός", στην Κρήτη και τώρα στις Σέρρες, στη Ροδόπη  και στον Έβρο.

Η πολιτική στήριξης της Κυβέρνησης συνεχίζεται και για το έτος 2021. Φέτος θα καταβάλλει 30 εκατ. ευρώ στον ΕΛ.Γ.Α., όπως προκύπτει από τον Προϋπολογισμό του Κράτους, για την κάλυψη των διοικητικών εξόδων και των λειτουργικών του δαπανών, ούτως ώστε το σύνολο της εισπραττόμενης  ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς να καταβληθεί για αποζημιώσεις.

Σήμερα, θα ήθελα να εκμεταλλευτώ την παρουσία μου εδώ για να γνωστοποιήσω στις αγρότισσες και τους αγρότες της πατρίδας μας ότι εντός του έτους 2021, ο ΕΛ.Γ.Α. θα καταβάλλει σε μια πληρωμή, σε μία δόση, στο ακέραιο, στο 100%,  τις οφειλόμενες αποζημιώσεις για πρώτη φορά, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα  οι αποζημιώσεις  καταβάλλονταν τμηματικώς και η ταλαιπωρία ήταν δεδομένη.

Σήμερα, όμως, κυρίες και κύριοι, βρισκόμαστε εδώ, σε μια σημαντική, ιστορική, θα έλεγα, ημέρα για τον ΕΛΓΑ. Σήμερα ο ΕΛΓΑ κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προς το μέλλον.  Μπαίνει στην ψηφιακή εποχή με την υλοποίηση του έργου "Ψηφιακή Εφαρμογή Εκτιμητικής Διαδικασίας ΕΛΓΑ".  Αξιοποιώντας τη νέα τεχνολογία, παρέχει τη η  δυνατότητα,  της κατά το δυνατόν ταχύτερης και επιτόπιας - με ακρίβεια και δικαιοσύνη - εκτίμησης των ζημιών, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.  Με την ανάπτυξη λογισμικού και τη διάθεση tablets και laptops στα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ, θα διευκολυνθεί και επιταχυνθεί  το εκτιμητικό έργο και θα αποφεύγονται αστοχίες.

Με τη συνεργασία του ΕΛ.Γ.Α. και της Κοινωνίας της Πληροφορίας πολύ σύντομα θα έχουμε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και ευελπιστώ εντός του έτους να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Ως Υπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  χαίρομαι ιδιαίτερα για την θεαματική αυτή εξέλιξη,  καθώς έχω θέσει ως βασική προτεραιότητα της στρατηγικής μας τη μετάβαση του Υπουργείου και των Οργανισμών του  στη νέα ψηφιακή εποχή.

Κλείνοντας, εύχομαι ακόμα μια φορά Υγεία και Ευτυχία στην εκπλήρωση των απαιτητικών καθηκόντων σας. Και δεσμεύομαι ότι θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να έχουμε μια αγαστή και δημιουργική συνεργασία".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις