Φράγκος (Φραγκούλης): Σχετικά με αγροτικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις
Φράγκος (Φραγκούλης): Σχετικά με αγροτικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενημερωθεί για τον προβληματικό ρόλο του ΕΛΓΑ, την αγροτική ασφάλιση σε δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και τις ελλιπείς αγροτικές αποζημιώσεις. Μετά από πληθώρα καταγγελιών από αγρότες, ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης ζήτησε την οικονομική ενίσχυση για τις πρόσφατες ζημιές από τον παγετό του Απριλίου 2021.

 

Η απάντηση ήρθε από τον Πολωνό Επίτροπο Γεωργίας, κ. Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, ο οποίος με αφοπλιστική ειλικρίνεια απαντά ότι η τρέχουσα έκδοση του ελληνικού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 προβλέπει μόνο προληπτικές δράσεις και όχι ουσιαστικά ενισχύσεις για καταστροφές από παγετό. Το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ)  μπορεί να στηρίζει επενδύσεις για την αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί, μεταξύ άλλων, από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα, αλλά η Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει σε αυτή την κατεύθυνση.

 

Η απάντηση του Επιτρόπου επιβεβαιώνει τον Εμμανουήλ Φράγκο, που κάνει λόγο για ανεπάρκεια του ΕΛΓΑ να σηκώσει το βάρος των ζημιών και μια φιλόδοξη αγροτική πολιτική. Η πρόσθετη στήριξη των 94,3 εκατ. Ευρώ, που διαφημίζεται εκτενώς προς τους ελαιοκαλλιεργητές, αφήνει εκτός κάθε αποζημίωσης πλήθος αγροτικών καλλιεργειών, όπως τα εσπεριδοειδή. Ο Πολωνός Επίτροπος κλείνει την απάντησή του με την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα μεριμνήσει, ώστε να καταρτίσει τροποποιήσεις του ΠΑΑ, προκειμένου να ενσωματώσει τα κονδύλια του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για τη μεταβατική περίοδο και να προγραμματίσει πρόσθετα κονδύλια του Σχεδίου  Ανάκαμψης (NGEU).

 

Δυστυχώς η αμέλεια και η προβληματική αγροτική ασφάλιση στην Ελλάδα βάζουν «πάγο» στα σχέδια των νέων αγροτών. Ο Εμμανουήλ Φράγκος θα συνεχίσει να διεκδικεί για τον Έλληνα αγρότη, με λύσεις και ενισχύσεις, ενώ με μια σειρά από παρεμβάσεις δίνει μεγάλη μάχη για την Ελληνική περιφέρεια. Δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί ούτε ευρώ για τον Έλληνα πολίτη από το σχέδιο ανάκαμψης για την Ευρώπη, το NextGenerationEU (NGEU) και τον νέο Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

 

 

* Επισυνάπτεται η απάντηση του Πολωνού Επιτρόπου Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι και η ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις