Η ΕΕ καταλογίζει αδιαφορία για τα αδιάθετα σχολικά γεύματα στην Ελλάδα
Η ΕΕ καταλογίζει αδιαφορία για τα αδιάθετα σχολικά γεύματα στην Ελλάδα

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, με ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζήτησε ενημέρωση σχετικά με τα προγράμματα σχολικών γευμάτων στη χώρα μας. Σε ολόκληρη της Ευρώπη τα σχολικά γεύματα αποτελούν θεσμό παροχής ίσων ευκαιριών για τα παιδιά, αλλά και εκπαιδευτική ευκαιρία για υιοθέτηση υγιών διατροφικών συνηθειών τόσο στο σχολείο, όσο και στο σπίτι και για συνειδητοποίηση της σύνδεσης μεταξύ υγιούς διατροφής, εκπαίδευσης και μάθησης. Δυστυχώς η απάντηση της Κομισιόν, με τα στοιχεία που δημοσιεύει, καταλογίζει διαχρονική αδιαφορία για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και τα αδιάθετα σχολικά γεύματα στην Ελλάδα.

 

Ο Πολωνός Επίτροπος Γεωργίας, κ. Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, απάντησε στην πρόσφατη ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή πως από το 2014 οι δαπάνες κυμαίνονται από μηδέν έως €4 εκάτ ανά σχολικό έτος. Δυστυχώς η πραγματικότητα πίσω από τα νούμερα είναι ότι πολλά Ελληνόπουλα έκαναν μάθημα πεινασμένα, με τους ευρωπαϊκούς πόρους να μένουν αναξιοποίητοι. Την ώρα που χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά βρέθηκαν σε κατάσταση ένδειας λόγω και της παύσης της οικονομικής δραστηριότητας, το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας καθυστέρησε τις απαραίτητες ενέργειες για το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων, με αποτέλεσμα την προβληματική εφαρμογή των προγραμμάτων.

 

Ο Εμμανουήλ Φράγκος φέρνει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία και την απάντηση που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης καλεί τις Ελληνικές αρχές να αξιοποιήσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την παρούσα σχολική χρονιά, χωρίς καθυστερήσεις. Τονίζει μάλιστα ότι θα ωφεληθούν άμεσα τόσο τα Ελληνόπουλα, όσο και οι Έλληνες αγρότες. Η νομοθεσία της ΕΕ για τα σχολικά προγράμματα επιτρέπει στα Κράτη Μέλη να ενθαρρύνουν τις τοπικές ή περιφερειακές αγορές.

 

Σημειωτέον πως η στρατηγική για την εφαρμογή του προγράμματος της ΕΕ για τα σχολεία στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2017-2023  δίνει προτεραιότητα στην αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων και για τη σχολική κατανάλωση.

 

 

* Επισυνάπτεται η απάντηση του Πολωνού Επιτρόπου Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, με όλα τα στατιστικά στοιχεία και η ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις