Καρκινογόνος αμίαντος στα ελληνικά σπίτια, σε δημόσιες υπηρεσίες και στην ύδρευση
Καρκινογόνος αμίαντος στα ελληνικά σπίτια, σε δημόσιες υπηρεσίες και στην ύδρευση

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, με ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επαναφέρει στο προσκήνιο ένα σοβαρό θέμα για την δημόσια υγεία, για το οποία έχει πάψει ο δημόσιος διάλογος και προβληματισμός. Πρόκειται για την απομάκρυνση του αμιάντου από τις ελληνικές κατοικίες, τα δημόσια κτήρια και από το περιβάλλον γενικότερα.

 

Ο Εμμανουήλ Φράγκος ενημερώνει την Κομισιόν ότι από τη δεκαετία 1960 ως περίπου το 2010 χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στην Ελλάδα κυματοειδείς πλάκες αμιαντοτσιμέντου κυρίως σε στέγες δημόσιων αλλά και ιδιωτικών κτηρίων, αλλά και σε σωληνώσεις ύδρευσης, μονώσεις τοίχων και τζακιών. Στη βόρεια Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν πλάκες μεγαλύτερου πάχους που ξεπερνούσαν τα 20 κιλά ανά τ.μ.

 

Για την αφαίρεση τους, ο εκάστοτε ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει στις λίγες πιστοποιημένες εταιρίες αρκετές χιλιάδες ευρώ, που αποτελούν απαγορευτικά ποσά για πολλά ελληνικά νοικοκυριά, με τη νόμιμη διαδικασία να απαιτεί εμπλοκή με πολεοδομία, αυτοδιοίκηση, (συχνά) αρχαιολογική υπηρεσία κ.λπ., όπου το αίτημα χρονίζει, δημιουργώντας εστίες διαφθοράς.

 

Ως αποτέλεσμα, παρατηρείται το θλιβερό φαινόμενο να αφαιρούνται και πετιόνται παράνομα σε ακατάλληλες χωματερές ή ακατοίκητες και δασικές εκτάσεις. Έτσι ο αμίαντος περνάει στους υδροφόρους ορίζοντες, με αποτέλεσμα το νερό να βλάπτει το γαστρεντερικό σύστημα και τα αερομεταφερόμενα σωματίδια από τις ίνες αμίαντου να προκαλούν αμιαντιάσεις, μεσοθηλίωματα και άλλες μορφές καρκίνου.

 

Ο Εμμανουήλ Φράγκος επικαλείται τις Οδηγίες 87/217/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 19ης Μαρτίου 1987 σχετικά με την πρόληψη και τη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος από αμίαντο και 1999/31/ΕΚ του Συμβουλίου, της 26ης Απριλίου 1999, για την ταφή αποβλήτων, οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνουν σχετικές προβλέψεις για το ανωτέρω φαινόμενο.

 

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης με στόχο την οριστική απομάκρυνση του αμιάντου στην Ελλάδα, ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

 1.        Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι εθνικές αρχές για να καλύψουν, εν μέρει, το κόστος ασφαλούς αφαίρεσης αμιάντου;

2.         Χρηματοδοτεί κάποια έρευνα, ενδεχομένως στα πλαίσια του EIT, για πιθανές εφαρμογές ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης του αμιάντου με ασφαλή τρόπο;

3.         Διαθέτει με κάποιο τρόπο στις εθνικές αρχές καλές πρακτικές για την αποτελεσματική αφαίρεση του αμιάντου από τα σπίτια των πολιτών;

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις