Αγωνία αγροτών για σπορά σιτηρών στη Θεσσαλία

«Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να συντομευθεί ο χρόνος των εκτιμήσεων στις περιπτώσεις των ολοκληρωτικά κατεστραμμένων καλλιεργειών -κυρίως αγρούς με βαμβάκι και καλαμπόκι-  προκειμένου οι αγρότες να μπορέσουν να προετοιμάσουν τη γη και να σπείρουν έγκαιρα τα σιτηρά;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη για τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας που σκοπεύουν να καλλιεργήσουν δημητριακά.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, αποδέκτης της αγωνίας πολλών αγροτών σχετικά με τον κίνδυνο να χαθεί η επόμενη καλλιεργητική χρονιά για τα σιτηρά, αν δεν ξεκινήσει η σπορά έγκαιρα, προχώρησε στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου προς στον αρμόδιο υπουργό. Στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «οι μεγάλες ζημιές στην  αγροτική παραγωγή από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία και η χρονική στιγμή που επισυνέβησαν δημιουργούν πρακτικά προβλήματα, τα οποία, παρά τα άμεσα αντανακλαστικά της πολιτείας, ταλανίζουν τους πληγέντες αγρότες. Όπως αναφέρουν πολλοί από αυτούς, υπάρχει έντονος προβληματισμός για το αν θα προλάβουν να καλλιεργήσουν σιτηρά στις πληγείσες από τις πλημμύρες εκτάσεις τους, κυρίως αγρούς με βαμβάκι και καλαμπόκι, καθώς αναγνωρίζουν ότι το χρονικό περιθώριο από τη στιγμή της ζημιάς μέχρι την ολοκλήρωση των  επιτόπιων εκτιμήσεων και τις εργασίες για την σπορά των σιτηρών είναι εξαιρετικά στενό. Στους δυο περίπου αυτούς μήνες από τις αρχές Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να γίνουν οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ, να στεγνώσουν τα χωράφια, να αποκατασταθεί η πρόσβαση σε αυτά, να απομακρυνθούν τα φερτά υλικά, να γίνουν οι απαραίτητες– και ομολογουμένως πιο εντατικές- καλλιεργητικές εργασίες και έπειτα να πραγματοποιηθεί η σπορά των σιτηρών. Και όλα αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι ο καιρός θα συνεχίσει να είναι ευνοϊκός, όπως μέχρι σήμερα».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «η επιβίωσή τους επιβάλει την έγκαιρη σπορά  των σιτηρών και, προκειμένου να συντομευθεί ο χρόνος διεκπεραίωσης όλων των παραπάνω διαδικασιών και εργασιών, ζητούν από την πολιτεία να επισπεύσει τις εκτιμήσεις σε περιοχές και αγροτεμάχια που έχουν ολοκληρωτική ζημιά. Καταλήγοντας ο κυβερνητικός βουλευτής σημειώνει ότι «οι νέες τεχνολογίες, όπως η τηλεπισκόπιση, οι δορυφορικές εικόνες, αλλά και οι σύντομες επιτόπιες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ σε μεγάλες εκτάσεις γης σε περιοχές που οι εν λόγω καλλιέργειες αναμφίβολα επλήγησαν ολοκληρωτικά –όπως οι αγροί δίπλα σε ποτάμια ή ρέματα που πλημμύρισαν- μπορούν να δώσουν χρονικές ανάσες ακόμα και μερικών ημερών, οι οποίες, ωστόσο, είναι πολύτιμες στην πράξη για τους αγρότες».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις