Το θανατηφόρο γεωργικό μας σύστημα: η άλλη έκτακτη ανάγκη

Από τον Harriet Bradley, υπεύθυνο γεωργίας και βιοενέργειας της ΕΕ

Επί του παρόντος παράγουμε περισσότερα από αρκετά τρόφιμα στην ΕΕ - ακόμη και πάρα πολύ όταν πρόκειται για κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα. Αλλά τα συστήματα διατροφής μας θα διατρέχουν κίνδυνο εάν δεν τα φέρουμε επειγόντως σύμφωνα με τα πλανητικά όρια. Η κρίση COVID φέρνει σε όλο και μεγαλύτερη ανακούφιση τη μάχη μεταξύ εντατικής και βιώσιμης γεωργίας…

Χρόνισμα μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ανάλυση εμπειρογνωμόνων σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει αυτή η πανδημία στον γεωργικό τομέα, ενώ περιβάλλεται από αγροκτήματα, είναι εύκολο να ταιριάξετε αυτό που διαβάζω με αυτό που βλέπω έξω από το παράθυρό μου και να ακούσω από τοπικούς αγρότες - σε αντίθεση με τον ευκαιριακό της βιομηχανίας. Η ανάλυση επιβεβαιώνει ότι η ικανότητα της γης να παράγει τρόφιμα δεν διακυβεύεται εδώ. Η Ευρώπη παράγει αρκετά τρόφιμα για να διατηρήσει τον πληθυσμό της. Οι περισσότερες περιοχές είναι ακόμη αυτάρκεις και η γεωργική παραγωγή φέτος βρίσκεται σε καλό δρόμο, δεδομένου ότι οι περισσότερες καλλιέργειες θα έχουν σπαρθεί πριν από την επίπτωση της κρίσης. Αντίθετα, οι προκλήσεις για τον αγροτικό τομέα προέρχονται από διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού: από ελλείψεις εργαζομένων σε θέματα μεταφορών.

Επομένως, ενώ η παροχή βοήθειας στον αγροτικό τομέα για την αντιμετώπιση των άμεσων προκλήσεων είναι δικαιολογημένη, οι προσπάθειες εντατικών αγροτικών λόμπι να εκμεταλλευτούν την κρίση για να μειώσουν τις ήδη αδύναμες περιβαλλοντικές μας διασφαλίσεις στο όνομα της παραγωγής αρκετών τροφίμων είναι τεράστια ανοησία. Πρόκειται για μια άμεση επίθεση στη φύση, για τους ανθρώπους, και αποτελεί ακόμη μια υπαρξιακή απειλή για την ίδια τη γεωργία - γνωρίζουμε ήδη πόσο επηρεάζονται οι επικονιαστές από την εντατική γεωργία και χωρίς αυτούς, δεν μπορούμε να παράγουμε τρόφιμα.

Αυτή η κρίση πρέπει επίσης να μας ωθήσει να επανεξετάσουμε όλες τις πιθανές καλλιέργειες τροφίμων όπως ο αραβόσιτος και η ελαιοκράμβη που καίγονται για βιοενέργεια: το 60% της ελαιοκράμβη στην ΕΕ πηγαίνει στο βιοντίζελ και μεγάλο μέρος του αραβοσίτου που καλλιεργείται σε χώρες όπως η Γερμανία πηγαίνει σε εγκαταστάσεις βιοαερίου. Αυτό ανταγωνίζεται την παραγωγή τροφίμων, βλάπτοντας τη φύση και αυξάνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου καθώς τα δάση σε άλλα μέρη του κόσμου περιορίζονται.

Ευτυχώς, υπάρχουν και άλλοι αγρότες που είναι ενάντια στην εκμετάλλευση αυτής της πανδημίας και θέλουν να δουν το καταστροφικό: η εντατική γεωργία να τελειώνει. 40 οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των βιολογικών, μικρής κλίμακας και γεωργολογικών αγροτών, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με περιβαλλοντικές ΜΚΟ και άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, για να τονίσουν την επείγουσα ανάγκη για βιώσιμες ευρωπαϊκές γεωργικές πολιτικές - από τη στρατηγική Farm to Fork έως την κοινή αγροτική πολιτική (μία από τα μεγαλύτερα συστήματα γεωργικών επιδοτήσεων στον κόσμο).

Η Ευρώπη δεν είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει αυτή την πορεία. Μια μελέτη σχετικά με τη βιωσιμότητα της μετάβασης στα αγρο-οικολογικά συστήματα παραγωγής στην Ευρώπη έως το 2050 έδειξε ότι μπορεί να γίνει: μπορούμε να μειώσουμε τη συνολική παραγωγή και να συνεχίσουμε να τροφοδοτούμε τον πληθυσμό της Ευρώπης με βιώσιμο και θρεπτικό τρόπο.

Πως; Παράγοντας διαφορετικά και εξυπνότερα. Απελευθέρωση της γης μειώνοντας την παραγωγή κρέατος κατά 45%, αναζωογονώντας τα οικοσυστήματα αφιερώνοντας το 10% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε αγρο-οικολογικές υποδομές όπως φράχτες, λωρίδες λουλουδιών και λίμνες και διατηρώντας ημι-φυσικά λιβάδια. Η μετάβαση στην αγροοικολογία περιλαμβάνει επίσης τη σταδιακή κατάργηση των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων και τη διακοπή της καύσης των καλλιεργειών τροφίμων όπως ο αραβόσιτος και η ελαιοκράμβη για βιοκαύσιμα.

Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την επόμενη ΚΑΠ για να επιτύχουμε αυτήν τη μετάβαση στην αγροοικολογία ή διαφορετικά θα κρίνουμε την επόμενη κρίση, όπου η ικανότητά μας να παράγουμε τρόφιμα θα είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Δεν πρόκειται για το ποιον υποστηρίζουμε, αλλά για το τι τους υποστηρίζουμε να κάνουν. Πριν από λίγες εβδομάδες, περισσότεροι από 3600 επιστήμονες πρότειναν δέκα επείγουσες δράσεις για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ για τη μακροπρόθεσμη επισιτιστική ασφάλεια, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τον μετριασμό του κλίματος. Το άνοιγμα των ευκαιριών μας είναι τώρα: η στρατηγική της ΕΕ για τη γεωργία στο πιρούνι και η κοινή γεωργική πολιτική θα αποφασιστούν τους επόμενους μήνες και θα κατευθύνουν την κατεύθυνση της γεωργίας στην ΕΕ για την επόμενη δεκαετία.

Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη: πρέπει επειγόντως να στραφούμε σε μια φιλική προς τη φύση γεωργία. Η πραγματική διαχωριστική γραμμή δεν είναι μεταξύ περιβάλλοντος και παραγωγής, αλλά μεταξύ εκείνων που θέλουν να συμβάλουν στην τρέχουσα αυτοκαταστροφική πορεία της εντατικής γεωργίας για βραχυπρόθεσμο κέρδος, και εκείνων που θέλουν να επαναφέρουν τη γεωργία σύμφωνα με τα πλανητικά όρια και να προστατεύσουν πόροι και οικοσυστήματα στα οποία στηριζόμαστε για την παραγωγή τροφίμων μακροπρόθεσμα.

Το 2030, θέλω να μπορώ να κοιτάξω έξω από το παράθυρο και να δω ένα ακμάζον τοπίο. Θέλω να είμαι σε θέση να πω στα παιδιά μου γιατί οι πολιτικοί μας ηγέτες θέσπισαν υπεύθυνες και αποτελεσματικές πολιτικές όταν υπήρχε ακόμα χρόνος. Οι ηγέτες μας πρέπει να επιλέξουν να ενεργούν βιώσιμα και υπεύθυνα τώρα - όχι όπως συνήθως. Αυτό θα μου δώσει ελπίδα για το μέλλον των παιδιών μας.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις