Μέσα στο Δεκέμβριο η προδημοσίευση για τα Σχέδια Βελτίωσης

Εντός Δεκεμβρίου αναμένεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσει στην προδημοσίευση για τα Σχέδια Βελτίωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Agrocapital μέσα στις επόμενες ημέρες προβλέπεται ότι θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση τα Σχέδια βελτίωσης, ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι το ΥΠΑΑΤ θα εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση εντός της τρίτης εβδομάδας του Ιανουαρίου του 2023 όταν και θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων.

Η πανδημία που έπληξε τον πλανήτη τα περασμένα χρόνια αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ανεβάσει κατακόρυφα το κόστος των υλικών, με αποτέλεσμα οι κατασκευαστές εταιρείες κτιριακών εγκαταστάσεων, θερμοκηπίων και γεωργικών κατασκευών γενικώς, να προχωρούν σε ανατιμήσεις.

Η αύξηση του κόστους μετακυλίεται στους τελικούς αγοραστές, δηλαδή τους παραγωγούς, που εκτός από την αύξηση στη τιμή του πετρελαίου, στα λιπάσματα, στην ενέργειά αλλά και τις ζωοτροφές, βρίσκονται αντιμέτωποι και με ανατιμήσεις στην κατασκευή των κτιριακών τους εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει την αναπροσαρμογή του μέγιστου επιλέξιμου κόστους, δίνοντας έτσι μια «χείρα βοηθείας» στους τελικούς δικαιούχους να προχωρήσουν στην υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης.

Κάτι που τόνισε και ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης απαντώντας σε ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «ως προς τις ανατιμήσεις των υλικών οι οποίες έχουν οδηγήσει στην αύξηση του κόστους των κατασκευών, αυτές έχουν ληφθεί υπόψη με αποτέλεσμα να υπάρχει αναπροσαρμογή στις ανώτατες επιλέξιμες τιμές ανά τ.μ. κτιρίων, θερμοκηπίων και γεωργικών κατασκευών». 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις