Eκπαιδευτικό σεμινάριο για την πανώλη

Κτηνίατροι από την Ελλάδα, την Βουλγαρία, την Κύπρο και την Τουρκία θα συναντηθούν στην Αλεξανδρούπολη, τον ερχόμενο Οκτώβριο, προκειμένου να ενημερωθούν για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών. Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, που συνεδρίασε πρόσφατα στην Κομοτηνή, προχώρησε στην έγκριση δαπάνης συνολικού ύψους 3.500,00 ευρώ για την διοργάνωση εκπαιδευτικού σεμιναρίου κτηνιάτρων.

Τι είναι η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών

Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών (Peste des Petits Ruminants, PPR), αποτελεί υψηλής μεταδοτικότητας, ιογενές νόσημα των μικρών μηρυκαστικών (κατοικίδιων και άγριων). Αναφέρθηκε σε πολλές Αφρικανικές και Ασιατικές χώρες ενώ ενδημεί στην γειτονική Τουρκία. Κατά το 2015 είχαν κοινοποιηθεί εστίες στα τουρκικά παράλια απέναντι από την Χίο και τη Λέσβο. Η εμπειρία από παρόμοια νοσήματα δείχνει πως είναι ζήτημα χρόνου η εμφάνισή του και στην Ελλάδα.

Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών προσβάλει τα αιγοπρόβατα, όχι όμως τον άνθρωπο. Η άμεση επαφή με ζώα που νοσούν και η χρήση κοινών βοσκοτόπων και σημείων πρόσληψης νερού, αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του νοσήματος. Ο πιθανότερος τρόπος εισόδου του νοσήματος σε ελεύθερες περιοχές (π.χ. Ελλάδα) είναι η παράνομη είσοδος μολυσμένων ζώων. Ο χρόνος επώασης είναι 3-6 ημέρες με κυριότερα κλινικά συμπτώματα: Πυρετός, κατάπτωση, ληθαργικότητα, ανορεξία, ορώδες οφθαλμικό, ρινικό έκκριμα και σιελόρροια, διάρροια, αποβολές, θάνατοι. Μέχρι και το 100% των ζώων σε μια εκτροφή μπορεί να νοσήσει με ποσοστό θανάτων από 20% έως 90%.

Υγειονομικά μέτρα σε περίπτωση εμφάνισης του νοσήματος

Έγκαιρη διάγνωση και ενεργοποίηση των μηχανισμών αντιμετώπισης είναι το κλειδί για την εξάλειψη της νόσου. Λαμβάνονται μέτρα ανάλογα με αυτά της ευλογιάς των προβάτων. Καθολική δηλαδή θανάτωση των ευαίσθητων ειδών της μολυσμένης εκτροφής (stamping out) και όλα τα λοιπά περιοριστικά μέτρα στην μετακίνηση ζώντων ζώων και προϊόντων ζωικής προέλευσης και εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές αιγοπροβάτων. Ο προληπτικός εμβολιασμός στα κράτη μέλη της Ε.E. δεν επιτρέπεται. Χρησιμοποιείται μόνο ως επιπρόσθετο μέτρο για την αντιμετώπιση του νοσήματος σε περίπτωση ανεξέλεγκτης επιζωοτίας. Ο εμβολιασμός χρησιμοποιείται σε ορισμένες 3ες χώρες.

Στόχος του σεμιναρίου που θα γίνει στις 18 Οκτωβρίου 2016, στην Αλεξανδρούπολη, είναι η κατάρτιση όλων των κτηνιάτρων της Περιφέρειας αλλά και της χώρας και η προετοιμασία των Κτηνιατρικών Αρχών για έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση σε περίπτωση εμφάνισης του νοσήματος. Θα γίνει ενημέρωση των κτηνοτρόφων, από τους ήδη εκπαιδευθέντες κτηνιάτρους, για αύξηση της ετοιμότητας και της επαγρύπνησης, την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αποτροπή εισόδου της νόσου στην χώρα ή την άμεση ενημέρωση των κτηνιατρικών αρχών σε περίπτωση που τελικά το νόσημα εισέλθει σε κάποια περιοχή. Στο σεμινάριο θα προσκληθούν να συμμετέχουν κτηνίατροι από την Βουλγαρία, την Κύπρο και την Τουρκία και από τις άλλες Περιφέρειες της χώρας μας.

 

Πηγή: Δήμητρα Συμεωνίδου, xronos.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις