Αυξημένες ευκαιρίες για αλιείς μικρής κλίμακας στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα

Οι υπουργοί των κρατών μελών της ΕΕ και των τρίτων χωρών ενέκριναν στις 25/09/2018 ένα φιλόδοξο 10ετές περιφερειακό σχέδιο δράσης για τη βιώσιμη αλιεία μικρής κλίμακας στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα.

Το σχέδιο ενισχύει τις ευκαιρίες για τους αλιείς μικρής κλίμακας μέσω της ενίσχυσης της ικανότητάς τους να συμβάλλουν στην επισιτιστική ασφάλεια, διατηρώντας παράλληλα περιβαλλοντικά βιώσιμες πρακτικές αλιείας. Ο Επίτροπος κ. Καρμένου Βέλλα, αρμόδιος για το Περιβάλλον, την Αλιεία και τη Θαλάσσια Πολιτική, δήλωσε: «Η αλιεία στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα είναι κατά κύριο λόγο μικρής κλίμακας και οικογενειακή. Ωστόσο, προς το παρόν, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι σοβαρές, καθώς άνω του 90% των αξιολογηθέντων ιχθυαποθεμάτων υπεραλιεύεται.

Πρέπει να συνεργαστούμε με τους αλιείς μικρής κλίμακας εάν θέλουμε υγιείς και βιώσιμες θάλασσες, έτσι ώστε οι οικογένειες των αλιέων να μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την παραδοσιακή τους πηγή βιοπορισμού και κατά τις επόμενες γενιές. Μετά την περσινή διακήρυξη «MedFish4Ever» και τη δήλωση της Σόφιας στις αρχές του χρόνου, η σημερινή διάσκεψη υψηλού επιπέδου είναι το επόμενο σημαντικό βήμα για την επίτευξη αυτού του στόχου.» Η διάσκεψη υψηλού επιπέδου για τη βιώσιμη αλιεία μικρής κλίμακας(link is external) στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα, που συνδιοργανώθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και τη Μάλτα, με τη χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκίνησε στις 24/09 και ολοκληρώθηκε στις 25/09, με συνέντευξη Τύπου κατά τις 13:15. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις