ΕΕ: Προειδοποίηση για τα αποθέματα χελιού

Η βελτίωση της διακυβέρνησης, η συνέχιση της ανανέωσης αποθεμάτων, η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών φραγμών και η ενίσχυση της καταπολέμησης της ΠΛΑ θα συμβάλουν στην καλύτερη εφαρμογή του κανονισμού για το χέλι.

Με 17 ψήφους υπέρ και 4 αποχές, οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Αλιείας ενέκριναν ψήφισμα που καλεί τις χώρες της ΕΕ να διαχειριστούν καλύτερα το απόθεμα χελιού με βάση τους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ και να αποφύγουν τις ad-hoc αποφάσεις. Περιορισμοί στην αλιεία χελιών μπορούν να τεθούν μόνο στο πλαίσιο εθνικών σχεδίων, με βάση τα καλύτερα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα και με αποζημίωση και υποστήριξη για τους αλιείς, προσθέτουν οι ευρωβουλευτές.

Καθώς το απόθεμα των ευρωπαϊκών χελιών εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο και « σε κρίσιμο κίνδυνο », οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Αλιείας ζητούν την άρση των απαρχαιωμένων φραγμάτων ή άλλων μεταναστευτικών φραγμών, προκειμένου να διασφαλιστούν ασφαλείς μεταναστευτικές διαδρομές. Επιπλέον, καλούν τις χώρες της ΕΕ να εξασφαλίσουν νέες αντλίες νερού ή να τις αντικαταστήσουν και υδροηλεκτρικούς σταθμούς που είναι βατοί για τα χέλια.

Η ΠΛΑ αλιεία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, λένε οι ευρωβουλευτές, ζητώντας καλύτερο συντονισμό των τελωνείων, της αστυνομίας, του ελέγχου της αλιείας και των επιστημονικών φορέων. Τέλος, ζητούν από τις χώρες της ΕΕ να εφαρμόσουν γρήγορα τον πρόσφατα εγκριθέντα κανονισμό ελέγχου της αλιείας.

Το ευρωπαϊκό χέλι είναι ένα μεταναστευτικό είδος με μοναδικό κύκλο ζωής. Μεταξύ της φάσης ωοτοκίας και του προαναπαραγωγικού σταδίου, τα ευρωπαϊκά χέλια μεταναστεύουν από τον Βορειοδυτικό Ατλαντικό στις ακτές της περιοχής κατανομής τους και στα ηπειρωτικά ύδατα.

Τα ευρωπαϊκά χέλια μειώνονται παγκοσμίως λόγω ενός συνδυασμού φυσικών αιτιών και ανθρώπινης δραστηριότητας που επηρεάζουν το απόθεμα και τους οικοτόπους του σε διαφορετικά στάδια ζωής.

Ο κανονισμός για το χέλι, που εγκρίθηκε το 2007, στοχεύει να βοηθήσει το απόθεμα χελιού να ανακάμψει στο 40% σε σύγκριση με τις παρθένες συνθήκες και να μειώσει τη θνησιμότητα.

Ο κανονισμός προβλέπει ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να καταρτίσουν εθνικά σχέδια διαχείρισης χελιού και να υποβάλουν έκθεση στην Επιτροπή με λεπτομέρειες σχετικά με την παρακολούθηση, την αποτελεσματικότητα και την έκβαση των σχεδίων διαχείρισης. Αυτή η έκθεση προς την Επιτροπή θα πρέπει να γίνεται κάθε τρία χρόνια και στη συνέχεια, μετά την υποβολή των τριών πρώτων τριετών εκθέσεων, κάθε έκτο έτος. Ωστόσο, όλο και λιγότερες χώρες τηρούν αυτό το χρονοδιάγραμμα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις