Μ. Κατρίνης: Άμεσες αποζημιώσεις για τις απώλειες των αγροτικών εισοδημάτων της Ηλείας
Άμεσες αποζημιώσεις για τις απώλειες των αγροτικών εισοδημάτων της Ηλείας ζητά ο Μιχάλης Κατρίνης

Ο βουλευτής Ηλείας επισημαίνει ότι η πτώση της τιμής του ελαιολάδου την τελευταία διετία, καθώς και του συνόλου των τιμών με τα οποία πωλούν οι παραγωγοί τα αγροτικά προϊόντα, έχει επιδεινώσει την κατάσταση και την οικονομία της Ηλείας συνολικά, ενώ τονίζει την καθυστέρηση στη διαδικασία των αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους και αγρότες.

Ο κ. Κατρίνης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι μόλις πρόσφατα αποζημιώθηκαν οι παραγωγοί πρώιμου καρπουζιού χαμηλής κάλυψης με 300 ευρώ το στρέμμα και οι παραγωγοί ανοιξιάτικης πατάτας με 245 ευρώ το στρέμμα, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για μεγαλύτερα ποσά αποζημίωσης.

Ταυτόχρονα, εκκρεμεί η αποζημίωση για τα όψιμα καρπούζια και τις επίσπορες πατάτες, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει καμία αποζημίωση για τα κηπευτικά προϊόντα και σαλατικά (υπαίθρια και θερμοκηπιακά), τα οποία έμειναν απούλητα ή πουλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές, καθώς και για τα πορτοκάλια και μανταρίνια που παραμένουν σχεδόν απούλητα τους τελευταίους δύο μήνες, φέρνοντας σε απόγνωση τους καλλιεργητές.

Ο Μιχάλης Κατρίνης, στην ερώτηση που κατέθεσε, ζητά:

1ον) Την έγκαιρη αποζημίωση των παραγωγών όψιμων καρπουζιών και φθινοπωρινής πατάτας με βάση το υψηλό κόστος καλλιέργειας και τη σοβαρή ζημιά που υπέστησαν

2ον) Την χορήγηση άμεσων αποζημιώσεων στους παραγωγούς πορτοκαλιών-μανταρινιών και κηπευτικών που υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας.

Ο Ηλείος βουλευτής δήλωσε:‘’ Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, είναι άμεση προτεραιότητα.

Πρέπει να υπάρξει ουσιαστική στήριξη της παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος γιατί οι αγρότες οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο.’’

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις