Οικονομική καταστροφή των παραγωγών κερασιού του Νομού Πέλλας λόγω των εξευτελιστικών τιμών πώλησης
Οικονομική καταστροφή των παραγωγών κερασιού του Νομού Πέλλας λόγω των εξευτελιστικών τιμών πώλησης

Ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση, τον Κωνσταντίνο Χήτα, σχετικά με το θέμα «Οικονομική καταστροφή των παραγωγών κερασιού του Νομού Πέλλας λόγω των εξευτελιστικών τιμών πώλησης». Ακολουθεί η ερώτηση: 

Κύριε Υπουργέ,

Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται οι παραγωγοί κερασιών του Νομού Πέλλας. Η τιμή πώλησης του προϊόντος κυμάνθηκε μεταξύ 0,80 - 1,10 ευρώ ανά κιλό και για την βιομηχανία 0,30 - 0,50 λεπτά. Αυτή η εξευτελιστική χαμηλή τιμή έχει οδηγήσει τους αγρότες σε απόγνωση, καθώς, αδυνατούν να συλλέξουν τα κεράσια, λόγω του ασύμφορου της τιμής τους, η οποία κυμαίνεται κάτω του κόστους, ένεκα της τεράστιας αύξησης της τιμής κόστους του πετρελαίου, των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων και των εργατικών ημερομισθίων, τα οποία τελευταία κυμαίνονται από 35 έως 40 ευρώ ανά εργαζόμενο, προστιθεμένων στο τελευταίο ποσό και των εξόδων διατροφής τους. Η αγορά της Ρωσίας, η οποία θα απορροφούσε τα προϊόντα τους σε μεγάλο ποσοστό, λόγω του «εμπάργκο», δεν υφίσταται, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες εισάγουν κεράσια, κατά κύριο μέρος, από Ιταλία και Ισπανία. Προφανέστατα, όταν η Ε.Ε. επέβαλε το ως άνω «εμπάργκο» δεν έλαβε υπ’όψη της ή αδιαφόρησε για τις παρενέργειές του έναντι των Ελλήνων αγροτών. Σημειωτέο ότι, δώσατε, ως κυβέρνηση, 260 εκ. ευρώ για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας. Αφού λεφτά υπάρχουν για εκτός συνόρων αποδέκτες, ας φροντίσετε να δώσετε χρήματα και στους Έλληνες εντός συνόρων.

Με δεδομένα όλα τα ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε, ως αρμόδιο Υπουργείο, σε συνεργασία ή μη με την Ευρωπαϊκή Ένωση να καλύψετε άμεσα το κόστος παραγωγής κερασιών στους αγρότες του Νομού Πέλλας;

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις