Κάθε δάκος μπορεί να προσβάλλει από 250 ως 500 ελιές, αυξάνοντας σημαντικά την οξύτητα, που ως παράγοντας υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου.
Η ΕΕ έχει κάνει παρατηρήσεις σε όλα τα κράτη μέλη, επισημαίνοντας την ανάγκη εξορθολογισμού μέσω πιο αυστηρών κριτηρίων με κυρίαρχο αυτό της ανταγωνιστικότητας.
Επιπλέον, υπογράμμισαν ότι η ποιοτική υποβάθμιση του καρπού θα φανεί με την παράδοση του προϊόντος στο εργοστάσιο και οι δευτερογενείς προσβολές από παθογόνα, που καθιστούν ακατάλληλο για συγκομιδή σημαντικό τμήμα της παραγωγής.
Ωστόσο, ακόμα πιο δραστικές λύσεις απαιτεί η αντιμετώπιση του προβλήματος στις ημιορεινές περιοχές, οι οποίες γειτνιάζουν με τα φυσικά ενδιαιτήματα των αγριογούρουνων.