Ποια είναι τα 5 πιο συνηθισμένα λάθη μάρκετινγκ σιτηρών;

Είτε βρίσκεστε στη μέση της συγκομιδής είτε την έχετε ήδη ολοκληρώσει, υπάρχουν πέντε κοινά λάθη που κάνουν συχνά οι αγρότες στην εμπορία σιτηρών. 

"Ένα από αυτά δεν είναι πραγματικά σχετικό αυτή τη στιγμή, αλλά είναι αυτή η απροθυμία απέναντι στην τιμολόγηση κατά τη συγκομιδή, ή την τιμολόγηση πριν από τη συγκομιδή" λέει ο Ed Usset, ειδικός μάρκετινγκ σιτηρών για το Center for Farm Financial Management του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

"Πολλοί παραγωγοί το εκμεταλλεύτηκαν αυτό το περασμένο καλοκαίρι κατά τη διάρκεια των μεγάλων συσπειρώσεων για να κάνουν κάτι. Και βρίσκονται σε καλή θέση".

Ο Usset λέει ότι ένα άλλο λάθος, το οποίο διδάσκει στους φοιτητές του στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, είναι να μην δίνεται προσοχή στη βάση.

"Μιλάω για τη βάση και τη μεταφορά και τη μη κατανόηση της βάσης", λέει ο Usset. "Οι παραγωγοί πρέπει να κοιτάξουν γύρω τους και στη βάση, και αυτό μπορεί να προσθέσει ένα σεντ ή 10 σεντς στο παιχνίδι μάρκετινγκ".

Ο Usset λέει ότι το τρίτο λάθος που του αρέσει να επισημαίνει είναι ένα λάθος που είναι εξαιρετικά σημαντικό σήμερα. 

"Πολλοί παραγωγοί βάζουν καλαμπόκι και σόγια σε αποθήκες και περιμένουν υψηλότερες τιμές και ρωτώ τους αγρότες: Έχετε σχέδιο εξόδου; Τι τιμές περιμένετε; Ποια χρονική στιγμή περιμένετε;" λέει. "Και φυσικά πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζουν- απλά περιμένουν μια υψηλότερη τιμή".

Ένα άλλο λάθος που λέει ο Usset είναι αυτό που βλέπει συχνά στο βόρειο τμήμα των ΗΠΑ, και είναι η διατήρηση των σιτηρών στην αποθήκη για πολύ καιρό. 

"Έχουμε παραγωγούς, ιδίως στη Μινεσότα και στις Ντακότα, που μπορούν να κρατούν τα σιτηρά για μεγάλο χρονικό διάστημα", λέει, "και μου αρέσει να αναφέρω την 11η εντολή για την εμπορία σιτηρών: Δεν πρέπει να κρατάτε σιτηρά μετά την 1η Ιουλίου στον κάδο. Και πολλοί άνθρωποι το παραβιάζουν αυτό κάθε χρόνο, και θα μπορούσαμε να αναλύσουμε τους λόγους που το κάνουν αυτό".

Το τελευταίο λάθος που βλέπει είναι λίγο πιο μυστηριώδες για τους παραγωγούς: η μεταφορά στην αγορά. 

"Πρόκειται για τις διαφορές τιμών μεταξύ διαφορετικών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και θα σημειώσω ότι τους τελευταίους τέσσερις ή πέντε μήνες η αγορά έχει καταρρεύσει. Δεν είναι μόνο οι χαμηλότερες τιμές, αλλά έχουμε περάσει από ανεστραμμένες αγορές στα σιτηρά σε σημαντικές μεταφορές και είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μεταφορά στην αγορά εδώ και τρία χρόνια".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις