Σε εξελιξη οι συζητήσεις για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου

Οι ΔΕΠΑ και Gazprom συνεχίζουν το «παζάρι» για το ύψος τα μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου που θα ισχύσει για τη χώρα μας.

Χθες, στελέχη της ρωσικής εταιρείας συναντήθηκαν για τέταρτη φορά με τους επικεφαλής της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου.

 

Στην Ελλάδα οι τιμές του φυσικού αερίου είναι οι υψηλότερες σε όλη την Ευρώπη, γεγονός που παραδέχονται υψηλόβαθμα στελέχη του ρωσικού ομίλου.

 

Το ζήτημα της μείωσης των τιμών στο φυσικό αέριο έχει και ιδιαίτερο πολιτικό βάρος, καθώς πριν  από λίγο καιρό είχε προηγηθεί επιστολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, προς το Ρώσο πρόεδρο, στην οποία αναδείκνυε σε εθνική υπόθεση το θέμα της μείωσης της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου. Επίσης πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο της απομόνωσης της Μόσχας από τα ενεργειακά σχέδια της ευρύτερης περιοχής, ζήτησε από τους επιχειρηματίες συμπατριώτες του να μην επενδύουν στην Ελλάδα.

Τα όσα έχουν προηγηθεί λοιπόν, καταδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση δεν είναι μόνο οικονομικού επιπέδου, αλλά κυρίως πολιτικού.

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος κάνουν λόγο για ανάγκη επίτευξης συμφωνίας μέσα στους πρώτους μήνες του φθινοπώρου, δηλαδή Σεπτέμβριο ή το αργότερο Οκτώβριο. Το βέβαιο είναι ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει και Πέμπτη συνάντηση εκπροσώπων της Gazprom και της ΔΕΠΑ, αυτή τη φορά τη Μόσχα.

Επίσης, πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό  πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει καταγγελία κατά της Gazprom για παραβίαση των όρων ανταγωνισμού. Αξιωματούχοι της Επιτροπής επεξεργάζονται ένα κείμενο ενστάσεων κατά της κρατικής εξαγωγικής μονοπωλιακής ρωσικής επιχείρησης, η οποία καλύπτει το ένα τέταρτο των αναγκών της ΕΕ σε αέριο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις