Η Ελλάδα "πρωταθλήτρια" των αυξήσεων στις τιμές λιπασμάτων στην ΕΕ

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των χωρών της ΕΕ με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές λιπασμάτων το πρώτο τρίμηνο του 2023. Οι τιμές των λιπασμάτων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 6% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Οι αυξήσεις αυτές οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή λιπασμάτων.
  • Η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
  • Η μείωση της παραγωγής λιπασμάτων στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε αυτές τις χώρες.

Οι αυξήσεις αυτές έχουν σημαντικό αντίκτυπο στους αγρότες, καθώς τα λιπάσματα αποτελούν βασικό εισόδημα για τους αγροτικούς εισοδήματα. Οι αγρότες αναγκάζονται να πληρώσουν περισσότερα για τα λιπάσματα, γεγονός που αυξάνει το κόστος παραγωγής τους και μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των εσόδων τους.

Αυξημένες οι τιμές πατάτας σε 24 χώρες της ΕΕ

Μια εκτεταμένη ξηρασία το 2023 επηρέασε τα επίπεδα παραγωγής πολλών καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένων των πατατών. Αυτό με τη σειρά του επηρέασε τις τιμές, οι οποίες αυξήθηκαν σε 24 από τις χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές αυξήθηκαν ταχύτερα στη Γερμανία (49%), τη Σλοβακία (48%) και την Κροατία (44%). Αυξημένες όμως, ήταν και οι τιμές κατά 14,46% και για την Ελλάδα. Όμως, μειώσεις καταγράφηκαν σε τρεις χώρες: Βέλγιο (-18%), Κύπρος (-14%) και Αυστρία (-4%)

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις