Μονίλια Βερικοκιάς

Η κατάλληλη εποχή κλαδέματος της βερικοκιάς είναι από τον Δεκέμβριο ως τον Φεβρουάριο ανάλογα με την περιοχή που καλλιεργείται και την ποικιλία της βερικοκιάς. Το κλάδεμα της βερικοκιάς διακρίνεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης και σε κλάδεμα καρποφορίας. Το κλάδεμα διαμόρφωσης της βερικοκιάς αφορά το σχήμα που θα δώσουμε στο νεαρό δέντρο, ενώ το κλάδεμα καρποφορίας αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήματος του δέντρου, στην ανανέωση του καρποφόρου ξύλου και τον σχηματισμό νέων καρποφόρων οργάνων. Αφαιρούμε των παλαιότερους και ξερούς κλάδους και συντέμνουμε κλάδους που λυγίζουν προς το έδαφος και αυτούς που ξεφεύγουν πολύ ψηλά.

 

Το παθογόνο διαχειμάζει ως μυκήλιο σε μουμιοποιημένους καρπούς πάνω στο δένδρο και σε έλκη προσβεβλημένων κλαδίσκων.

 Από αυτούς τους καρπούς και τα έλκη, προέρχονται οι πρωτογενείς μολύνσεις που μολύνουν τα άνθη.

 Οι πρωτογενείς μολύνσεις γίνονται με βροχή ή υψηλή υγρασία, σε θερμοκρασία 5-270 C.

 Σημαντικό μέτρο πρόληψης είναι η απομάκρυνση των βλαστών που φέρουν προσβεβλημένα άνθη ή έλκη όσο το δυνατό νωρίτερα, ώστε να μειώνεται το διαθέσιμο μόλυσμα για προσβολές των καρπών αργότερα στην καλλιεργητική περίοδο.

 Στις περισσότερες περιοχές τα δέντρα βρίσκονται από το στάδιο C έως το D. Τα βλαστικά στάδια C έως F είναι ευαίσθητα μολύνσεων από τον μύκητα.

 Συστήνεται επέμβαση στους οπωρώνες, όπου δεν έχει γίνει πρόσφατα.

 Εάν παραταθεί η άνθηση μπορεί να χρειαστεί επανάληψη.

 Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων (μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο): Bacillus amyloliquefaciens sub sp. Plantarum D747 (6), Boscalid + Pyraclostrobin (3), Captan (4), Copper hydroxide (3), Copper oxychloride (4), Cyprodinil (2), Cyprodinil + Fludioxonil (1), Cyprodinil + Tebuconazole (1), Difenoconazole (2), Fenbuconazole (4), Fluopyram + Tebuconazole (2), Isofetamid (2), Mancozeb (4), Myclobutanil (2), Penthiopyrad (1), Prochloraz (3), Saccharomyces cerevisiae las02 (8), Tebuconazole (3), Tebuconazol + Trifloxystrobin (2), Thiophanate-methyl (1).

Κατά την επιλογή του Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο και χρόνο εφαρμογής.

Για την επιλογή του κατάλληλου Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στο ακόλουθο link, επιλέγοντας καλλιέργεια (ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ / ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ) και παθογόνο (Monilinia fructicola, Monilinia fructigena, Monilinia laxa, Monilinia spp.): http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_bfuncs_crops.aspx • Με την επέμβαση αυτή επιτυγχάνεται και συνδυασμένη καταπολέμηση του Κορύνεου (Stigmina carpophilla).

 Να δοθεί προσοχή στην επιλογή των σκευασμάτων για την επίπτωση στους πληθυσμούς φυσικών εχθρών και στις μέλισσες.

Η χρήση μιγμάτων εντομοκτόνων (π.χ. πυρεθρινοειδών) με μυκητοκτόνα (π.χ. τριαζολικών) προκαλεί συνεργιστικό πολλαπλασιασμό της μελισσοτοξικότητας των εντομοκτόνων, εξαιτίας παρεμβολής στον μεταβολισμό του εντομοκτόνου στο σώμα της μέλισσας. • Ακόμη και ήπια εντομοκτόνα όταν εφαρμόζονται σε μίγμα με ορισμένα μυκητοκτόνα αποκτούν μελισσοτοξική δράση.

Η οποιαδήποτε ανάμιξη στο ψεκαστικό βυτίο μυκητοκτόνων με εντομοκτόνα θα πρέπει να γίνει εκτός της περιόδου άνθησης (π.χ. μετά την πτώση των πετάλων των πυρηνοκάρπων), σε στάδιο δηλαδή που δεν προσελκύει τις μέλισσες.

 Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα, για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Να τηρείτε πιστά τις οδηγίες της ετικέτας των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων και να λαμβάνεται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του χρήστη.

Τα κενά μέσα συσκευασίας (σακίδια, σακούλες) μαζί με τα κουτιά, αφού καταστραφούν προηγουμένως με σκίσιμο, για τη διασφάλιση της μη περαιτέρω χρήσης, εναποτίθενται όλα σε σημεία συλλογής για ανακύκλωση ή ανάκτηση ενέργειας

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις