Β. Αποστόλου: έχουν δίκιο οι τευτλοπαραγωγοί

«Θα ήθελα να προσκαλέσω όλους όσοι αυτή την ώρα πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις, κάποια αντιπροσωπεία τους, να έλθουν σε μία συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να συζητήσουμε πάνω στα καινούρια αιτήματα που εμφανίζονται και δεν έχουν κωδικοποιηθεί ακόμη, αλλά και ταυτόχρονα να δούμε την πορεία μας αυτή τη χρονιά» δήλωσε ο Βαγγέλης Αποστόλου.

«Δεν είμαι αυτός που θα ισχυριστεί ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στον χώρο. Είμαι στη διάθεσή τους για να τα συζητήσουμε» είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με αφορμή τις ανακοινώσεις κινητοποιήσεων από γεωργικούς συλλόγους σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Πρόσθεσε, δε, το κυβερνητικό στέλεχος : «Από την περσινή χρονιά μέχρι τώρα έχουμε μερικά θέματα, που πρέπει οπωσδήποτε να δούμε πώς εφαρμόστηκαν και τι επιπτώσεις είχαν στον αγροτικό χώρο».

«Η κρίση», συνέχισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «ακούμπησε τον αγροτικό χώρο, αλλά περισσότερο η λειτουργία του αγροτικού χώρου έχει σχέση με τις δεσμεύσεις μας απέναντι στην Κοινή Αγροτική Πολιτική». «Εμείς πορευόμαστε με σημείο αναφοράς την ΚΑΠ για τον απλούστατο λόγο ότι περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ είναι χρήματα που εισρέουν στον αγροτικό χώρο ως ενισχύσεις και εκεί πρέπει να δώσουμε ένα μεγάλο βάρος, όσον αφορά τη διαχείριση των συγκεκριμένων χρημάτων. Θα κουβεντιάσουμε εάν έχει πάει καλά ή δεν έχει πάει καλά ή πού χρειάζεται από πλευράς δικής μας παρέμβαση εφόσον οι σχετικοί κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας το επιτρέπουν πάνω στο κομμάτι της διαχείρισης; Είναι ένα ζητούμενο πάρα πολύ σοβαρό. Από εκεί και πέρα μπαίνουν θέματα, που έχουν σχέση με το κόστος παραγωγής, την οργάνωση του χώρου και σε όλα αυτά -τουλάχιστον από πέρυσι μέχρι τώρα- έχουν υπάρξει μερικές διαφοροποιήσεις» εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά τους τευτλοπαραγωγούς, οι οποίοι ζητούν έγγραφες δεσμεύσεις για το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης 10,2 εκατ. ευρώ, για την ποσότητα των τεύτλων που παρέδωσαν στην ΕΒΖ το 2017, ο ίδιος διευκρίνισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM»:

«Πραγματικά είναι πρόβλημα ένας αγρότης να έχει παραδώσει την παραγωγή του και να περιμένει έναν χρόνο αργότερα, αν και πότε θα πληρωθεί. Από αυτήν την πλευρά έχουν δίκιο οι τευτλοπαραγωγοί και κυρίως όσον αφορά τον προγραμματισμό της επόμενης ημέρας, διότι αν εμφανίζονται τέτοιου είδους καθυστερήσεις, δικαιολογούνται σιγά σιγά εγκαταλείπουν την τευτλοκαλλιέργεια. Δεν το θέλουμε αυτό».

Σχετικά με την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης, ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι το υπουργείο ολοκληρώνει έγκαιρα την πληρωμής της.

«Έχουμε ήδη πιάσει οροφή όσον αφορά τη δυνατότητα που έχουμε για να αυξήσουμε τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Περιμένουμε πότε θα προσκομιστούν σε εμάς τα αναλυτικά στοιχεία, όσον αφορά την παραγωγή για την φετινή χρονιά, για να μπορέσουμε έγκαιρα με βάση τα στοιχεία αυτά -είχα πει εντός του πρώτου τριμήνου- να πληρωθούν τη συνδεδεμένη ενίσχυση».

Ερωτηθείς σχετικά με την εξαγγελία της ίδρυσης λαϊκών αγορών παραγωγών σε όλη την Ελλάδα, ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης γνωστοποίησε πως «αυτή την ώρα βρίσκεται στη γενική γραμματεία κυβέρνησης και στην κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή η πρόταση ρύθμισης, που έχει μπει στο νομοσχέδιο για τη συνδικαλιστική οργάνωση του αγροτικού χώρου και της αλιείας».

«Η πρότασή μας είναι να υπάρξουν τουλάχιστον σε κάθε πρωτεύουσα και -στο πλαίσιο των περιφερειακών ενοτήτων- οι αγρότες παραγωγοί να πηγαίνουν στις συγκεκριμένες λαϊκές για να διαθέσουν την παραγωγή τους [...] Το κάνουμε για να υπάρχει ένας χώρος, όπου ο παραγωγός θα έρχεται κατευθείαν σε επαφή, επικοινωνία και εμπορική συναλλαγή με τον καταναλωτή- πολίτη της περιφερειακής ενότητας. Είναι ένας θεσμός που σε όλη την Ευρώπη -και εδώ στην Ελλάδα σε περιπτώσεις που εφαρμόστηκε- είχε ικανοποιητικά αποτελέσματα και για τους αγρότες παραγωγούς και για τους καταναλωτές» εξήγησε.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις