Βιοκαλλιεργητές: ήρθε η ώρα να αναλάβετε πρωτοβουλία για να δοθεί λύση

H Ένωση Βιοκαλλιεργητών Π.Ε. Λακωνίας απέστειλε επιστολή προς τους:  Υπουργό ΥΠΑΑΤ, κ. Σ. Αραχωβίτη,  Πρόεδρο ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Α. Καπρέλη,  Αντιπρόεδρο ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γ. Αποστολάκη, Κυρία Γ.Ε.Δ.Δ., Σ.Ε.Ε.Δ.Δ., Επιτροπή Αναφορών Ε.Ε. και στο   Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Α. Τσίπρα σχετικά με την Επαναπροώθηση σημαντικών επιστολών προς αναζήτηση απαντήσεων  και ενεργειών. Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμη Κυρία και Κύριοι,

Επανερχόμενοι στις από α) 26 Αυγούστου 2018 (συνημμένο 1) και β) 16 Σεπτεμβρίου 2018 (συνημμένο 2) ηλεκτρονικές επιστολές μας, σε απάντηση η μεν πρώτη προς τον κ. Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και η δεύτερη σε απάντηση επιστολής του κ. Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, θέλουμε να σας θυμίσουμε ότι εμμένουμε στα όσα γράφουμε και περιμένουμε απαντήσεις επί της ουσίας και συγκεκριμένες.

Τα ερωτήματα που έχουμε κάνει είναι συγκεκριμένα, όπως επίσης και οι καταγγελίες αλλά δυστυχώς έως και σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση επ’ αυτών. Πιστεύουμε κύριοι του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι λόγω του ότι ουδέποτε απαντήσατε ειλικρινά και ευθέως έως σήμερα, φτάσατε σε σημείο να μιλάτε με γρίφους, νομίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε τις ευθύνες σας. Κύριοι, τα ευρήματα έχουν συγκεκριμένους κωδικούς, συγκεκριμένη αναφορά στη νομοθεσία, και όλα τα άλλα είναι για παραπλάνηση. Είσαστε εσείς που χειρίζεστε το σαθρό μηχανογραφικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς και οι Φορείς Υλοποίησης. Άρα το σύστημα δεν είναι απρόσωπο. Το να κάνεις λάθος είναι σεβαστό, το να το αναγνωρίζεις επίσης σεβαστό, όμως η επιμονή περί μη αναγνώρισης ακόμη και παραποίησης στοιχείων από τα όσα δηλώνει ο δικαιούχος και επιρρίπτοντας του όλες τις ευθύνες, είναι λίαν επιεικώς απαράδεκτο. Το να ζητάτε από εμάς να σας υποδείξουμε παραδείγματα με ονόματα ή με άρθρο της νομοθετικής διάταξης που δεν τηρείτε ή δεν εφαρμόζετε, είναι μάλλον αστείο! Εσείς από την αρχή του προγράμματος Βιολογικής Γεωργίας έως και σήμερα, ισχυρίζεστε ότι οι μόνοι υπεύθυνοι είναι οι αγρότες. Όλοι οι άλλοι που εμπλέκονται μέσα από τη νομοθεσία, δηλαδή α) Γεωπόνοι Σύμβουλοι - Μελετητές, β) Φορείς Υλοποίησης ή ΔΑΟΚ ή ΔΑΟ, γ) Φορείς Εφαρμογής, δ) ΟΠΕΚΕΠΕ είναι όλοι στο απυρόβλητο και δεν έχουν καμία ευθύνη; Νομίζετε;

Κυρία Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, έχουμε απευθυνθεί επανειλημμένως σε εσάς ως αρμόδια για τον έλεγχο της χρηστής διοίκησης. Έχουμε καταγγείλει θέματα κακοδιαχείρισης και κακοδιοίκησης και αναμένουμε αποτελέσματα του ελέγχου όσον αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ (Κεντρική Υπηρεσία). Ένα από τα θέματα που είχαμε θίξει και αφορούσε το ΑΤΑΚ, και ενώ ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαβεβαίωνε ότι στα μη ιδιόκτητα αγροτεμάχια είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική η αναγραφή για το έτος 2018, παρατηρείται ότι όσοι τήρησαν την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ τιμωρήθηκαν με ποινές στην πληρωμή ΕΑΕ του 2018 και υπάρχει πληθώρα καταγγελιών για αυτό. Αντιθέτως, αυτοί που παρανόμησαν, μετά από προτροπή του ΟΠΕΚΕΠΕ, βάζοντας στα ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια πλασματικό ΑΤΑΚ, πληρώθηκαν στο ακέραιο. Με άλλα λόγια, οι παρανομούντες επιβραβεύονται και οι έντιμοι τιμωρούνται. Αυτό είναι ένα από τα θέματα για τα οποία είχαμε ζητήσει την παρέμβασή σας.

Κύριε Υπουργέ, νομίζουμε ότι ήλθε η ώρα πλέον να αναλάβετε πρωτοβουλία για να δοθεί λύση και να συμμορφωθούν όλοι όσοι εμπλέκονται στα όσα έχουν συμβεί εδώ και τέσσερα χρόνια.  Ήσασταν και είστε αποδέκτης των όσων έχουμε καταγγείλει, γνωρίζοντας το θέμα από την αρχή, περισσότερο από τον καθένα, κατά καιρούς είχατε αναγνωρίσει τα δίκαια αιτήματά μας και ζητάμε επιτέλους την εφαρμογή της Πολιτικής Βούλησης για τα αυτονόητα. Είστε πλέον ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την επίλυση των προβλημάτων. Είστε ο προϊστάμενος των αρμόδιων υπηρεσιών, που όλα αυτά τα χρόνια μας εμπαίζουν. Η υπομονή μας εξαντλήθηκε όπως και ο χρόνος δικαίωσης μας. Το περιθώριο πληρωμής των δικαιούχων τελειώνει σε δύο μήνες οριστικά και αμετάκλητα, ήτοι στις 30/12/2018 έχοντας πάρει τρεις παρατάσεις. Το ποσό που έχει χαθεί για την Λακωνία μόνο κ. Υπουργέ ξεπερνάει τα 2.500.000,00 ευρώ. Η κακοδιαχείριση και η αδιαφάνεια πρέπει να τελειώσει εδώ!!!

Να σας θυμίσουμε ότι αναμένουμε την υπογραφή και ολοκλήρωση της ΚΥΑ που αφορά τις Βιολογικές Αγορές Βιοκαλλιεργητών έως το τέλος του μήνα, καθώς και την ημερομηνία πραγματοποίησης της συνάντησης των Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας με εσάς και τους συνεργάτες σας στην ηγεσία του Υπουργείου, που θα γίνει στη Σπάρτη».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις