Πως εξελίσσεται η αγορά σιτηρών

Η τρέχουσα αβεβαιότητα της ζήτησης στην αγορά, καθώς και η μεγάλη αγορά οδηγεί σε νέες καλλιέργειες, θα σήμαινε ότι υπάρχει αρκετή παλαιά ποσότητα καλλιέργειας.

Καθώς οι αγορές ενέργειας εξελίσσονται κάτω από μια τεράστια πτώση της ζήτησης, η επίδραση της μειωμένης χρήσης καλαμποκιού (αραβοσίτου) στη βιομηχανία αιθανόλης έχει προκαλέσει φόβους για σημαντική υπερπροσφορά.

Οι χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης και του Εύξεινου Πόντου δέχθηκαν μόνο το 20-30% των κανονικών βροχοπτώσεων τις τελευταίες 30 ημέρες.

Οι αμερικανοί αγρότες έχουν αρχίσει να φυτεύουν επιπλέον 97 εκατομμύρια στρέμματα για ερχόμενη σεζόν. Οι τιμές του καλαμποκιού στις ΗΠΑ έχουν πέσει κοντά στα $ 3 / μπούσελ και η συνολική πρόβλεψη προσφοράς είναι πιθανό να προσφέρει κάποια αντίσταση σε υψηλότερες τιμές σιταριού.

Οι ευρωπαϊκές (και παγκόσμιες) αγορές σιταριού σημείωσαν άνοδο υψηλότερα στις αρχές της εβδομάδας, επιταχύνοντας το σφαγή στην αγορά πετρελαίου. Επιβεβαίωση το σαββατοκύριακο από τις ρωσικές αρχές ότι, με τον τρέχοντα ρυθμό εξαγωγής σιταριού, η ποσόστωση εξαγωγής τους θα εκπληρωθεί μέχρι τις αρχές Μαΐου, ενίσχυσε τις ιδέες ότι το σιτάρι της ΕΕ (Γαλλίας) και των ΗΠΑ θα προσελκύσει περισσότερη ζήτηση στο τέλος της σεζόν. Ωστόσο, οι εξαγωγείς απλώς έκαναν εκ των προτέρων τις πωλήσεις τους μπροστά από τους περιορισμούς. Αν και ισχυρή, δημιουργήθηκε λίγη επιπλέον ζήτηση.

Οι καλλιέργειες χρειάζονται βροχές αμέσως. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, η οποία είναι ήδη πιθανό να δει μια ετήσια μείωση παραγωγής σίτου άνω των 12 εκατομμυρίων τόνων, ορισμένες βροχές προβλέπεται την επόμενη εβδομάδα, αλλά θα χρειαστούν πολύ περισσότερα. 

Με βάση τις πρόσφατες καιρικές συνθήκες, με τους Γάλλους αγρότες να αναφέρουν ζημιές από τον παγετό και τη γερμανική ένωση συνεταιρισμών (DRV) να δηλώνει ότι η βροχή χρειαζόταν σύντομα, με μια καλλιέργεια χειμερινής ελαιοκράμβης να εκτιμάται σε 3,3 εκατομμύρια έναντι 2,8 εκατομμυρίων τόνων πέρυσι, η συγκομιδή της ΕΕ το 2020 θα μπορούσε να μειωθεί σε φρέσκο ​​χαμηλό 15 ετών.


Ωστόσο, το ρεκόρ των εισαγωγών ελαιοκράμβης της ΕΕ 2019/20 ύψους 5,1 εκατομμυρίων τόνων (έναντι 3,5 εκατομμυρίων τόνων το προηγούμενο έτος) σε συνδυασμό με τις αρνητικές τιμές του αργού πετρελαίου έχει περιορίσει το ράλι στην τιμή, ιδίως στις παλαιές καλλιέργειες. Το συμβόλαιο Euronext που λήγει σύντομα στις 20 Μαΐου έχει ήδη ανακτήσει περίπου 36 € / τόνο (31,2 £ / τόνο) από τα χαμηλά του στα μέσα Μαρτίου, ωστόσο, μια ανάκαμψη μόλις 15 £ / τόνο έχει παρατηρηθεί λόγω της ενίσχυση της λίρας.


Ο πλήρης αντίκτυπος της επιδημίας Covid-19 στην παγκόσμια οικονομία είναι ακόμη δύσκολο να εκτιμηθεί, αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία το αργό πετρέλαιο WTI διαπραγματεύτηκε σε αρνητική επικράτεια τη Δευτέρα. Ως εκ τούτου, η προοπτική / ζήτηση για βιοκαύσιμα αναμένεται να παραμείνει ζοφερή και μια σοβαρή ξηρασία φέτος το καλοκαίρι στις ΗΠΑ, καθώς και μεγάλες αγορές σόγιας από την Κίνα θα απαιτηθούν για να αυξήσουν σημαντικά την τιμή του ευρωπαϊκού ελαιούχου σπόρου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις