Οι τελευταίες εξελίξεις στα σιτηρά

Σιτάρι

Οι προοπτικές καλλιέργειας στο βόρειο ημισφαίριο φαίνεται να εξασθενίζουν μετά από μήνες παρατεταμένης ξηρασίας. Οι πρόσφατες βροχές ήταν ευεργετικές αλλά δεν έχουν εξαλείψει τις ανησυχίες για την ξηρότητα.

Ωστόσο, ο συνεχιζόμενος αντίκτυπος του κορανοϊού στη ζήτηση σημαίνει ότι τα παλαιά αποθέματα καλλιεργειών είναι πιθανό να αυξηθούν, σε σύγκριση με τις πρόσφατες προβλέψεις.

Καθώς οι αγορές κινούνται προς την περίοδο συγκομιδής, ο καιρός, η πολιτική και η αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική ζήτηση εμπορευμάτων καθιστούν δύσκολη την πρόβλεψη της κατεύθυνσης των τιμών. Ωστόσο, ο ξηρότερος και πιο ζεστός καιρός σε μεγάλο μέρος της βόρειας ΕΕ δεν αποτελεί καλό σημείο για την παραγωγή.

Οι τιμές των ΗΠΑ αυξάνονται 2-3 $ / τόνο την εβδομάδα, υποστηριζόμενες από τη συζήτηση για χαμηλότερες καλλιέργειες σιταριού στην ΕΕ και τη Ρωσία ως ανησυχίες για την ξηρότητα.

Ακολούθησαν νέα συμβόλαια μελλοντικής εκτροφής στην ΕΕ (Παρίσι), αυξάνοντας περίπου 4 ευρώ / τόνο την εβδομάδα.

Τα νέα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο ΗΒ (Λονδίνο) αυξάνονται περίπου £ 6 / τόνο την εβδομάδα, ενισχυμένα περαιτέρω από μια ασθενέστερη λίρα και μιλούν για μετάβαση στα αρνητικά επιτόκια.

Το Υπουργείο Ag της Ρωσίας μείωσε τις προβλέψεις του για την επόμενη συγκομιδή κατά 5 mln t σε 120mln t. Οι εμπορικές συζητήσεις δείχνουν ότι οι τρέχουσες εξαγωγικές ποσοστώσεις ενδέχεται να συνεχιστούν στη νέα περίοδο εμπορίας.

Η Ουκρανία είναι πιθανό να μειώσει τις εξαγωγικές της ποσοστώσεις για την περίοδο εμπορίας 2020/21 λόγω μικρότερης συγκομιδής που προκαλείται από σοβαρή ξηρασία.

Η χώρα έχει σχεδόν ολοκληρώσει την εαρινή της εκστρατεία σποράς το 2020, σπέρνοντας 14,1 mln ha Το υπουργείο έχει αναθεωρήσει την πρόβλεψη καλλιέργειας σιτηρών σε 65-68 εκατ. Τόνους μετά από τις απαραίτητες πρόσφατες βροχοπτώσεις.

Το αγροτικό γραφείο FranceAgriMer ανέφερε μια περαιτέρω μείωση της κατάστασης της γαλλικής καλλιέργειας μαλακού σίτου σε 55% καλή / εξαιρετική, την εβδομάδα που έληξε στις 11 Μαΐου, μειωμένη κατά 2% από την προηγούμενη εβδομάδα.

Το σιτάρι της Γερμανίας μειώθηκε κατά 7% το χρόνο σε περίπου 2,84 εκατ. Εκτάρια. Η Farmers Co-op Association προβλέπει πτώση της παραγωγής κατά 3% στα 22,38 εκατ. Τόνους.

Η παραγωγή σιταριού της Ρουμανίας αναμένεται να μειωθεί απότομα φέτος λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, αν και η χώρα θα πρέπει να συγκεντρώσει ένα ισχυρό πλεόνασμα εξαγωγών.

Η μονάδα παρακολούθησης της ΕΕ MARS μείωσε τη μέση πρόβλεψη απόδοσης μαλακού σίτου για την ΕΕ σε 5,72 τόνους / εκτάριο, από 5,87 τόνους / εκτάριο τον περασμένο μήνα, καθώς οι πρόσφατες βροχές απέτυχαν να αναπληρώσουν τα επίπεδα υγρασίας του εδάφους.

Σε άλλες ειδήσεις, η Κίνα κατανέμει περισσότερες ποσοστώσεις εισαγωγής χαμηλού δασμού για τον αραβόσιτο φέτος και μπορεί να επεκτείνει τη χρήση ποσοστώσεων σίτου, καθώς επιδιώκει να εντείνει τις αγορές της από τις ΗΠΑ.

Κοιτώντας μπροστά σε μια πιο έντονη σημείωση, η βρετανική κυβέρνηση πρότεινε μηδενικό δασμό στις εισαγωγές αραβοσίτου και σίτου υψηλότερης ποιότητας από την 1η Ιανουαρίου 2021. Αυτοί θα αντικαταστήσουν τους ισχύοντες δασμούς της ΕΕ και θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τα επίπεδα εγχώριου σίτου, ανάλογα με τις ισοτιμίες των τιμών.

Κριθάρι

Η Κίνα επέβαλε σημαντικό φόρο στο αυστραλιανό κριθάρι, η οποία θα αλλάξει τις εμπορικές ροές για την καλλιέργεια 2020.

Η Γαλλία θα μπορούσε να είναι ο κύριος δικαιούχος καθώς διαπραγματεύεται ήδη με την Κίνα.

Υπήρξε λίγη βροχή σε ολόκληρη την ΕΕ, αλλά χρειάζονται περισσότερες βροχές.

Εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη πωλήσεων αγροτών η οποία είναι φυσιολογική για αυτήν την περίοδο του έτους.

Έχουμε δει κάποιο ενδιαφέρον αγοράς κατά την τελευταία εβδομάδα και οι τιμές κριθαριού βύνης της ΕΕ έχουν αυξηθεί περίπου 7 €.

Οι τιμές του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν επίσης σταθεροποιηθεί, αλλά αυτό οφείλεται περισσότερο στο νόμισμα παρά στην εγχώρια ζήτηση.

Υπάρχουν εικασίες ότι ορισμένες παμπ θα μπορούν να ανοίξουν ξανά τον Ιούλιο.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις