Πρόεδρος ΕΛΓΑ από τον Βόλο: Τέλη Ιουλίου η προκαταβολή αποζημίωσης στους πληγέντες παραγωγούς
Πρόεδρος ΕΛΓΑ από τον Βόλο: Τέλη Ιουλίου η προκαταβολή αποζημίωσης στους πληγέντες παραγωγούς

Με τη δέσμευση ότι στα τέλη του Ιούλη θα δοθεί η προκαταβολή της αποζημίωσης από τον παγετό της περασμένης Άνοιξης σε όσους παραγωγούς υπέστησαν ζημιές στο ύψος του 40%, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, προσήλθε το Σάββατο στην συνέντευξη Τύπου, παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, αλλά και της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Β. Σποράδων Δωροθέας Κολυνδρίνη.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ υπογράμμισε ότι στα τέλη του φθινοπώρου θα ολοκληρωθεί το εκτιμητικό έργο και τον Δεκέμβριο θα γίνει η εξόφληση των αποζημιώσεων.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ  Αντρέας Λυκουρέντζος πέραν της δέσμευσης για άμεση καταβολή μέρος της αποζημίωσης στους πληγέντες, στάθηκε στην γνώμη που αποκόμισε από το ανάγλυφο της πραγματικότητας μετά τις καταστροφικές ζημιές,  τόσο του παγετού της άνοιξης που εκδηλώθηκε σε πέντε κύματα, από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τα μέσα Απριλίου και τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις που προκλήθηκαν από την κλιματική αλλαγή, επισημαίνοντας ότι : «Η διοίκηση του ΕΛΓΑ ετοίμασε προτάσεις με τις οποίες θα αντιμετωπίσουμε τη διαδικασία του εκτιμητικού έργου και της πληρωμής προκαταβολών μέσα σε ένα χρονοδιάγραμμα. Οι αποζημιώσεις προϋπολογίζονται σε όλη τη χώρα ότι υπερβούν τα 350 εκ. ευρώ για τις ζημιές του παγετού, ενώ ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ με 155 εκ. ευρώ καλείται να ανταποκριθεί σε αποζημιώσεις άλλων ζημιών”.

Ολοκληρώνοντας την  τοποθέτηση του  ο κ. Λυκουρέντζος, έκανε λόγο για τρεις κατηγορίες ζημιών.

Η πρώτη αφορά τις ζημιές που εντάσσονται στον κανονισμό, στην οποία θα συμπεριληφθούν και καλλιέργειες που τυπικά δεν ήταν στο στάδιο της ανθοφορίας. Σ αυτή την περίπτωση δεν θα κρατηθεί το 20% από τον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις, οι οποίες θα υπολογιστούν στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας. Η κυβέρνηση θα χρηματοδότησε τον ΕΛΓΑ με 3,5 εκ.€ για να πληρωθεί το διοικητικό κόστος για τις προσλήψεις γεωπόνων που έφτασαν τους 317. Να σημειωθεί ότι συνολικά έχουν καταγραφεί 224.000 αγροτεμάχια που πρέπει να αξιολογηθούν, εκ των οποίων τα 110.000 βρίσκονται στην Ημαθία και στην Πέλλα και το υπόλοιπο ποσοστό στη Θεσσαλία, λίγα στην Πελοπόννησο και στη δυτική Μακεδονία.

Η δεύτερη κατηγορία ζημιών, αφορά τις ελιές και άλλες καλλιέργειες, οι οποίες δεν εντάσσεται στον κανονισμό. Για να αποφύγουμε, είπε ο κ. Λυκουρέντζος τις χρονοβόρες διαδικασίες του χρηματοδοτικού προγράμματος κρατικών ενισχύσεων θα πάμε το θέμα στην αρμόδια κυβερνητική επιτροπή  για να εξεταστούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης, ενώ στις προτεραιότητές μας είναι η απλοποίηση των διαδικασιών  με τον σχετικό νόμο της κυβέρνησης περί  κρατικής αρωγής.

Η τρίτη κατηγορία ζημιών είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με τις δύο προηγούμενες και για τις οποίες θα συνταχθεί κείμενο εκτιμήσεων εντός Ιουλίου με στόχο να προκύψουν τα πρώτα συμπεράσματα

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ύψος των ζημιών ανά περιφέρεια, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ τόνισε ότι συγκεντρώνονται τα στοιχεία όχι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των προϊσταμένων αλλά με τα αποτελέσματα των πορισμάτων που μας δείχνουν πραγματικά μεγέθη και αυτή η διαδικασία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα της υφυπουργού Παιδείας κας Ζέττας Μακρή και περιόδευσε από την Παρασκευή στη περιοχή της Μαγνησίας, περιόδευσε στο μεγαλύτερο μέρος του νόμου, επισκέφτηκε αγροκτήματα που επλήγησαν από καιρικά φαινόμενα ενώ συνομίλησε με παραγωγούς και συνεταιριστές.

Ο κ. Λυκουρέτζος άκουσε με προσοχή τα προβλήματα των αγροτών του νομού και δεσμεύτηκε να προσπαθήσει να δώσει λύσεις στα προβλήματα του νομού μας.

Ο πρόεδρος συνοδευόταν από τον γενικό γραμματέα του ΥΠΑΑΤ Κωνσταντίνο Μπαγινέτα και από τον Σπύρο Σπυρόπουλο, υπεύθυνο ΕΛΓΑ για την Μαγνησία. Στην περιοδεία παραβρέθηκαν και οι δήμαρχοι Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, ανατολικού Πηλίου Μιχάλης Μιτζίκος και Ζαγοράς Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις