Αλιεία: Εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης από 1-1-2022
Αλιεία: Εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης από 1-1-2022

Τα είδη και οι τύποι αλιείας για τους οποίους ισχύει υποχρέωση εκφόρτωσης από 1-1-2022, αναφέρονται στον κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) 2018/2036 της Επιτροπής, ο οποίος τροποποίησε τον κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) 2017/86, για τη θέσπιση σχεδίου απορρίψεων για ορισμένους τύπους αλιείας βενθοπελαγικών ειδών στη Μεσόγειο Θάλασσα και στον κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) 2018/161 της Επιτροπής, για τη θέσπιση εξαίρεσης de minimis από την υποχρέωση εκφόρτωσης για ορισμένους τύπους αλιείας μικρών πελαγικών ειδών στη Μεσόγειο θάλασσα, ο οποίος τροποποιήθηκε από τον κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) 2020/2012 ως προς την καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής του, παρατείνοντας την ισχύ της εξαίρεσης από την υποχρέωση εκφόρτωσης για τα μικρά πελαγικά, μέχρι 31-12-2023.

Με τον κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) 2021/2064, της Επιτροπής για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη θέσπιση εξαίρεσης de minimis από την υποχρέωση εκφόρτωσης για ορισμένους τύπους βενθοπελαγικής αλιείας στην Αδριατική θάλασσα και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο θάλασσα, που τέθηκε σε ισχύ από 1-1-2022, υιοθετήθηκαν σχετικές εξαιρέσεις από την υποχρέωση εκφόρτωσης, για ορισμένα βενθοπελαγικά είδη, με την πρόβλεψη για εξαίρεση "περί του ελαχίστου" ή, όπως είναι γνωστή, εξαίρεση "De minimis", σύμφωνα με το άρθρο 15, παράγραφοι 4 και 5, του Κανονισμού (ΕΕ) 1380/2013, περί Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

Οι Κανονισμοί (ΕΕ) 2021/2064 και 2020/2012, καθώς και οι προηγούμενοι, προέκυψαν βάσει επιστημονικής τεκμηρίωσης και υιοθετήθηκαν από όλα τα Κράτη-Μέλη της Μεσογείου.

Στον συνημμένο πίνακα, αναφέρονται τα είδη, τα εργαλεία, οι εξαιρέσεις που ισχύουν και η αιτιολογία υιοθέτησής τους, οι διατάξεις στις οποίες προβλέπονται και η χρονική διάρκεια ισχύος τους. 

Υπενθυμίζεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν, χωρίς ημερομηνία λήξης, οι κατ' εξουσιοδότηση κανονισμοί της Επιτροπής (ΕΕ) 2015/98 και 2018/191, για χορήγηση εξαιρέσεων από την υποχρέωση εκφόρτωσης για ερυθρό τόννο και ξιφία, αντίστοιχα.

Επισημαίνεται ότι τα ποσοστά που απορρίπτονται λόγω εξαίρεσης De Minimis, υπολογίζονται σε ετήσια βάση, δηλαδή επί των ολικών ετήσιων αλιευμάτων.

Σημειώνεται ότι:

α) Για τα αναφερόμενα είδη εφαρμόζεται η υποχρέωση εκφόρτωσης ή η εξαίρεσή της, ανεξάρτητα από την ποσότητα που έχει αλιευθεί.

β) Οι εξαιρέσεις εφαρμόζονται για όλα τα σκάφη που φέρουν τα εργαλεία του συνημμένου πίνακα και τα είδη του πίνακα που στοχεύουν κατά περίπτωση, συμπεριλαμβανομένων των παρεμπιπτόντων αλιευμάτων μικρών πελαγικών κατά την αλιεία με τράτα βυθού με πόρτες (μηχανότρατα).

γ) Η εξαίρεση de minimis για παρεμπίπτοντα μικρά πελαγικά που αλιεύονται με μηχανότρατα, ισχύει μόνο για ένα έτος, δηλαδή έως 31-12-2022. Μέχρι την 1η Μαΐου 2022, θα πρέπει να υποβληθούν από τα ενδιαφερόμενα Κράτη-Μέλη στην Ε. Επιτροπή νέα στοιχεία, που να τεκμηριώνουν την ανάγκη εξαίρεσης από την υποχρέωση εκφόρτωσης για την κατηγορία αυτή από 1-1-2023. Προκειμένου να υπάρχουν στοιχεία, είναι απαραίτητη η καταγραφή των ποσοτήτων των απορρίψεων.

δ) Για τα δίχτυα και παραγάδια, προβλέπεται στο άρθρο 3, περίπτωση (β), παράγραφοι v) και vi) του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2064, δυνατότητα απόρριψης ποσοστού έως 5% και 3%, αντίστοιχα, ορισμένων ειδών, με την προϋπόθεση ότι οι εκφορτώσεις των εν λόγω ειδών είναι μικρότερες από το 25% των συνολικών εκφορτώσεων (όλων των ειδών) των συγκεκριμένων τύπων αλιείας.

Τονίζεται ότι, παρόλο που τα υπομεγέθη αλιεύματα απορρίπτονται, για την παρακολούθηση, τον έλεγχο, αλλά και για συλλογή στοιχείων, όπως προαναφέρθηκε, πρέπει αυτά να δηλώνονται σε κάθε αλιευτικό ταξίδι ανά είδος, στη σχετική εφαρμογή του ηλεκτρονικού ημερολογίου αλιείας ("Καταγραφή Απορρίψεων"), αλλά και με κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο.

Οι Υπηρεσίες Αλιείας των Περιφερειακών Ενοτήτων, παρακαλούνται να ενημερώσουν άμεσα όλους τους ενδιαφερόμενους αλιείς και λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς και η Διεύθυνση Ελέγχου της Αλιείας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τις Λιμενικές Αρχές, για την πιστή τήρηση των ανωτέρω.

Το παρόν έγγραφο θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Δ/νσης Αλιείας και στην ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ.





Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΜΑΡΙΑ ΣΦΕΝΔΥΛΑΚΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις