REPowerEU : Το σχέδιο να μειώσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα πολύ πριν από το 2030

Οι προτάσεις της Κομισιόν περιλαμβάνουν ένα πακέτο μέτρων, που θα εστιάζουν στη διαφοροποίηση των προμηθευτών, στην ενίσχυση της κατασκευής μονάδων παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην προστασία πολιτών και επιχειρήσεων από το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος.

Η Ευρώπη εισάγει το 40% του φυσικού της αερίου, το 27% του πετρελαίου της και το 46% της κατανάλωσης άνθρακα από τη Ρωσία. Αντιμέτωπη με τον πόλεμο στην Ουκρανία, χθες η ΕΕ παρουσίασε την ανακοίνωσή της που ονομάζεται REPowerEU για να μειώσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα πολύ πριν από το 2030.

Μεταξύ των βασικών ανακοινώσεων που έγιναν χθες, η Επιτροπή παρουσίασε τη φιλοδοξία της να διπλασιάσει τον στόχο της παραγωγής βιομεθανίου για να φτάσει τα 35 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) έως το 2030. Η Copa και η Cogeca χαιρετίζουν αυτόν τον γενικό στόχο καθώς πιστεύουμε ότι η παραγωγή βιοαερίου από ανανεώσιμες πηγές είναι ένα τμήμα εξακολουθούν να επιδεικνύουν μεγάλες δυνατότητες για να βοηθήσουν να γίνει η κατανάλωση φυσικού αερίου της ΕΕ πιο βιώσιμη, μετριάζοντας ταυτόχρονα την εξωτερική μας εξάρτηση από τη Ρωσία. Η αναερόβια χώνευση επιτρέπει επίσης την παραγωγή περισσότερων οργανικών λιπασμάτων από χωνεμένα προϊόντα για γεωργική πρακτική, σύμφωνα με τις προσδοκίες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Σήμερα η ΕΕ παράγει 3 bcm βιομεθάνιο, η κλιμάκωση στα 35 bcm σε λίγα χρόνια θα απαιτήσει μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση βιώσιμης πιστοποιημένης πρώτης ύλης βιομάζας, κυρίως απορριμμάτων και υπολειμμάτων αγροδιατροφής και την κατασκευή χιλιάδων νέων μονάδων. Ο αγροτικός τομέας είναι έτοιμος να συμβάλει σε αυτήν την άνευ προηγουμένου πρόκληση. Όσον αφορά την πρόταση για τριπλασιασμό της χρήσης ηλιακής ενέργειας σε στέγες ή αντλίες θερμότητας, τα αγροτικά κτίρια έχουν μια δυναμική που είναι ήδη γνωστή, δεν πρέπει να λησμονηθεί στην ανακοίνωση της Επιτροπής του Ιουνίου.

Η Copa και η Cogeca υποστηρίζουν τη δεδηλωμένη φιλοδοξία να συντομευτούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση αδειών για νέα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως παρουσιάζεται στην παρούσα ανακοίνωση. Πολύ συχνά, οι κάτοχοι αγροτικών έργων ΑΠΕ έρχονται αντιμέτωποι με γραφειοκρατία που γίνεται ακόμη πιο αφόρητη υπό τις παρούσες συνθήκες.

Εάν η ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε χθες επιμένει στον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει το βιοαέριο, η αγροτική και δασοκομική κοινότητα της ΕΕ είναι συγκλονισμένη από την έλλειψη αναφοράς για άλλες μορφές βιοενέργειας όπως τα βιοκαύσιμα και η στερεά βιοενέργεια. Η Copa και η Cogeca το λένε εδώ και αρκετούς μήνες[1], και ο πόλεμος στην Ουκρανία απλώς ενισχύει την πεποίθησή μας: αντιμετωπίζοντας την εξάρτηση από τις εισαγωγές και τις αναξιόπιστες αλυσίδες εφοδιασμού, πρέπει να κινητοποιήσουμε ολόκληρο τον τομέα της βιοενέργειας. Η βιομάζα υπό τις διάφορες μορφές της αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60% της κατανάλωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ΕΕ - σήμερα πάνω από το 20% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ. Μια προσέγγιση ενός μεγέθους για όλους στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ θα ήταν στρατηγικό λάθος. Ωστόσο, τα καύσιμα βιομάζας παρέχουν λύσεις σε πολλούς τομείς σήμερα που θα ήταν δύσκολο να ηλεκτροδοτηθούν για παράδειγμα.

Το REPowerEU ασχολείται με τη γεωργία και την κηπουρική όταν πρόκειται για τους ευαίσθητους τομείς που επηρεάζονται από τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας. Η συνεχής ευελιξία είτε με φορολογικές ελαφρύνσεις είτε με κρατικές ενισχύσεις -όπως γίνεται με το Προσωρινό Πλαίσιο Κρατικών Ενισχύσεων Covid- παραμένει ζωτικής σημασίας για τους ευρωπαίους αγρότες και συνεταιρισμούς για την αντιμετώπιση των διαταραχών που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στο πλαίσιο των έκτακτων αυξήσεων του κόστους παραγωγής για τους αγρότες που αγγίζουν για παράδειγμα ενέργεια, καύσιμο ντίζελ και λιπάσματα ζωοτροφών. Αναμενόταν ότι το φλέγον ζήτημα των τιμών των λιπασμάτων και των αγορών θα αντιμετωπιζόταν στην παρούσα ανακοίνωση. Η Copa και η Cogeca σημειώνουν το γεγονός ότι αυτό συνέβη μόνο εν μέρει, και ελπίζουμε ότι η άλλη βασική ανακοίνωση που αναμένεται για τις 23 Μαρτίου σχετικά με την ανθεκτικότητα της τροφικής αλυσίδας θα προτείνει πιο σθεναρές απαντήσεις στους αγρότες. Οι τιμές των λιπασμάτων στην ευρωπαϊκή αγορά βρίσκονται σε ιστορικά επίπεδα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, πολύ πάνω από 600 €/τόνο για το πιο χρησιμοποιημένο. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Copa-Cogeca για πολιτική δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τίποτα σημαντικό δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής, η ανάγκη για δράση είναι επείγουσα!

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις