ΗΠΑ: Ρίχνουν χρήματα για την ενίσχυση του συστήματος τροφίμων
ΗΠΑ: Ρίχνουν χρήματα για την ενίσχυση του συστήματος τροφίμων

Πακέτο άνω των 2,1 δισ. δολαρίων για τη στήριξη του συστήματος προμήθειας τροφίμων της χώρας, που επλήγη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανακοίνωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Οι τιμές ρεκόρ των τροφίμων αποτελούν πλέον βασικό βραχνά για τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ενώ και στις ΗΠΑ η διαχείριση του ράλι του πληθωρισμού και των επιπτώσεων του αποτελεί μείζον πρόβλημα ειδικά ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ Τομ Βίλσακ παρουσίασε τη νέα χρηματοδότηση, που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην επεξεργασία και διανομή τροφίμων, να αυξήσει την πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα και να επεκτείνει τις αγορές για τους αγρότες, κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν.

Οι διάφορες παράμετροι της πανδημίας COVID-19 πυροδότησαν καθυστερήσεις και πολλά προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων ενώ στη συνέχεια η εισβολή της Ρωσίας οδήγησε σε υψηλότερες τιμές, αναδεικνύοντας την ανάγκη ενίσχυσης για την οικονομία τροφίμων των ΗΠΑ.

«Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μελλοντικές αναταραχές, είτε μελλοντικές πανδημίες είτε κάτι άλλο, χρειαζόμαστε ένα πιο ανθεκτικό σύστημα», είπε. «Ένα πιο ανθεκτικό σύστημα είναι ένα σύστημα που έχει επιλογές».

Οι επενδύσεις, περιλαμβάνουν 900 εκατομμύρια δολάρια για εκπαίδευση εργατικού δυναμικού επεξεργασίας τροφίμων και υποδομές εφοδιαστικής αλυσίδας, 550 εκατομμύρια δολάρια για μικρές επιχειρήσεις τροφίμων και μείωση της σπατάλης τροφίμων, 375 εκατομμύρια δολάρια για έργα βιολογικής και αστικής γεωργίας και 370 εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση της πρόσβασης του κοινού σε υγιεινά τρόφιμα.

Το υπουργείο Γεωργίας  θα χρησιμοποιήσει 400 εκατομμύρια δολάρια από τα κεφάλαια για τη δημιουργία περιφερειακών επιχειρηματικών κέντρων τροφίμων που θα παρέχουν τεχνική βοήθεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις τροφίμων και αγροτικών προϊόντων.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις