Βελτίωση της βιοποικιλότητας του εδάφους για μείωση των εισροών στην νότια Ισπανία
Βελτίωση της βιοποικιλότητας του εδάφους για μείωση των εισροών στην νότια Ισπανία

Το HellenicFIWAREiHub, ο ελληνικός Κόμβος Καινοτομίας για την προώθηση της χρήσης του ανοικτού και δωρεάν λογισμικού FIWARE στην Ελλάδα, παρουσιάζει καλές και επιτυχημένες πρακτικές καινοτομίας στον ευρωπαϊκό αγροδιατροφικό κλάδο. Η έρευνα και οι υπόλοιπες σχετιζόμενες ενέργειες χρηματοδοτούνται από το έργο SmartAgriHubsπου στοχεύει στην απελευθέρωση του δυναμικού καινοτομίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγροδιατροφής στην Ευρώπη. Ακολουθεί το λεπτομερές δελτίο τύπου.

Αειφόρες πρακτικές διαχείρισης του εδάφους για τη μείωση της χρήσης εισροών και την αύξηση της παραγωγικότητας και της ποιότητας των καλλιεργειών

Η καλλιέργεια λαχανικών στη νότια Ισπανία απειλείται από τη χαμηλή διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών στο έδαφος, καθώς η βιοποικιλότητα του εδάφους έχει επηρεαστεί από την εντατική γεωργία ετών. Μία από τις μελέτες περίπτωσης του έργου SoildiverAgro του προγράμματος Horizon 2020 δοκιμάζει πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης για τις πατάτες, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής εμπορικών προϊόντων που βασίζονται σε μικροοργανισμούς, για τη μείωση των ασθενειών και των παρασίτων του εδάφους και την αύξηση της διαθεσιμότητας θρεπτικών συστατικών.

Το έργο SoildiverAgro στοχεύει στην ανάπτυξη πρακτικών βιώσιμης διαχείρισης του εδάφους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλη την Ευρώπη. 15 μελέτες περιπτώσεων επικεντρώνονται σε μερικές από τις σημαντικότερες γεωργικές καλλιέργειες. Μία από αυτές επικεντρώνεται στην πατάτα (συμβατική καλλιέργεια). Οι πατάτες είναι ένα από τα πιο ευρέως καταναλόμενα τρόφιμα στον κόσμο, μαζί με το ρύζι και το σιτάρι. Η παραγωγή πατάτας στην Ισπανία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά αντιμετωπίζει προκλήσεις που σχετίζονται με ασθένειες που υπάρχουν στο έδαφος και τη συνεχή ανάγκη εφαρμογής εξωτερικών εισροών για την εξασφάλιση της απόδοσης και της ποιότητας.

 

Η IreneOllio, ερευνήτρια στο έργο, εξηγεί: «Θέλουμε να εισαγάγουμε τεχνικές βιώσιμης διαχείρισης που αυξάνουν τη διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών στο έδαφος και την ικανότητα διατήρησης του νερού σε αυτό, με στόχο τη μείωση της εμφάνισης ασθενειών και παρασίτων που μεταδίδονται στο έδαφος. Ταυτόχρονα, αυτό θα μείωνε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και το κόστος των εισροών και θα βελτίωνε την ποιότητα της καλλιέργειας της πατάτας».

Για το σκοπό αυτό, το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Καρθαγένης εφαρμόζει μια σειρά από τεχνικές διαχείρισης που εφαρμόζονται σε μια πειραματική φάρμα και θα παρακολουθούνται και θα αναλύονται για διάστημα 3 ετών. Αγρότες από την περιοχή συμμετέχουν για να συμβουλεύσουν τους ερευνητές του πανεπιστημίου σχετικά με τα πειράματα.

Οι πατάτες φυτεύτηκαν τον Δεκέμβριο του 2020 και τα πειράματα θα διαρκέσουν μέχρι το 2023. Η Irene: «Οι καρποί καλλιεργούνται κάτω από τις συμβατικές συνθήκες που χαρακτηρίζουν την περιοχή μας, δηλαδή όργωμα, αρχική λίπανση (κοπριά προβάτων), λίπανση, εφαρμογή φυτοφαρμάκων και χρήση μέτρων καταπολέμησης ζιζανίων». Ωστόσο, υπάρχουν 4 αγροτεμάχιακαι μέσα στο καθένα εφαρμόζονται διαφορετικές τεχνικές διαχείρισης. Η πρώτη είναι μια τυπική εφαρμογή λίπανσης για την περιοχή, η δεύτερη είναι μείωση 30% αυτής της τυπικής λίπανσης, η τρίτη έχει επίσης μείωση 30% λίπανση συν την εφαρμογή δύο εμπορικών προϊόντων που βασίζονται στη χρήση ωφέλιμων μικροοργανισμών.

Τα βακτήρια και οι μυκόρριζες που προάγουν την ανάπτυξη των φυτών είναι μικροοργανισμοί που μπορούν να υποστηρίξουν τα φυτά με πολλούς τρόπους: σταθεροποιώντας το άζωτο της ατμόσφαιρας, διαλυτοποιώντας μέταλλα όπως ο φώσφορος και το κάλιο, ρυθμίζουν τη θρεπτική ισορροπία, βελτιώνουν την ανάπτυξη, προστατεύουν από τις επιδράσεις των φυτοπαθογόνων. Επομένως μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί για χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

Για κάθε συγκομιδή, οι πατάτες θα αναλύονται ως προς την απόδοση, την ποιότητα των κονδύλων (σκληρότητα, πυκνότητα, περιεκτικότητα σε άμυλο, βάρος και μέγεθος) και τη συχνότητα εμφάνισης παρασίτων και ασθενειών. Τα δεδομένα αναλύονται και συγκρίνονται και θα εξαχθούν συμπεράσματα για τις βέλτιστες πρακτικές. Έχουν αναλύσει τα δεδομένα από την πρώτη συγκομιδή τον Ιούνιο του 2021, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η μείωση της λίπανσης δεν επηρέασε την απόδοση της καλλιέργειας ή άλλες ποιοτικές παραμέτρους και παρατηρήθηκε μείωση των παρασίτων και των ασθενειών στις δύο θεραπείες με εφαρμογή των σκευασμάτων μικροοργανισμών.

Η Irene καταλήγει: «Έχουμε ακόμη πολλά δεδομένα να αναλύσουμε για το δεύτερο και το τρίτο έτος του κύκλου καλλιέργειας».

Γενικές πληροφορίες

Αυτή η μελέτη περίπτωσης είναι η Μελέτη περίπτωσης 1, μία από τις 15 του έργου SoildiverAgro. Οι μελέτες είναι διασκορπισμένες σε όλη την Ευρώπη και ασχολούνται με διαφορετικούς γεωργικούς τομείς και ζητήματα. Οι Μελέτες Περιπτώσεων θα μοιραστούν και θα συγκρίνουν τα αποτελέσματα για τη δημιουργία ενός πλήρους συνόλου πρακτικών διαχείρισης και συστημάτων καλλιέργειας που ενισχύουν τη γενετική και λειτουργική βιοποικιλότητα του εδάφους, για τη μείωση της χρήσης εξωτερικών εισροών αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγή και την ποιότητα των καλλιεργειών, την παροχή υπηρεσιών οικοσυστήματος και συμβάλλοντας στην γεωργική σταθερότητα και ανθεκτικότητα της Ε.Ε.

 

Στοιχεία επικοινωνίας

Irene Ollio, [email protected]

Επικοινωνία με το EIP-AGRI: InaVanHoye 

Communication manager Support Facility ‘Innovation & Knowledge exchange | EIP-AGRI

[email protected]

+32 486 90 77 43

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις