Σε υψηλό 2 μηνών τα σιτηρά - Τι γίνεται με καλαμπόκι, σόγια
Σε υψηλό 2 μηνών τα σιτηρά - Τι γίνεται νε καλαμπόκι, σόγια

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού στις ΗΠΑ σημείωσαν νέα υψηλά δύο μηνών την Πέμπτη, kau;vw ενισχύονται από τους κινδύνους εμβάθυνσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία και τον ξηρό καιρό σε καλλιέργειες στην Αργεντινή και στις πεδιάδες των ΗΠΑ, δήλωσαν έμποροι.

Τα αμοιβαία κεφάλαια εμπορευμάτων κατέχουν καθαρή αρνητική θέση στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σίτου του Chicago Board of Trade, αφήνοντας την αγορά επιρρεπή σε περιόδους βραχυπρόθεσμης κάλυψης.

Το σιτάρι Δεκεμβρίου CBOT σημείωσε άνοδο 7 σεντς στα 9,10-3/4 $ ανά μπουσέλ αφού έφτασε τα 9,22-1/2 $, το υψηλότερο από τις 11 Ιουλίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού απομάκρυναν την πίεση από τις απογοητευτικές εβδομαδιαίες εξαγωγικές πωλήσεις των ΗΠΑ και την αυξημένη πρόβλεψη παγκόσμιας παραγωγής σιταριού το 2022/23 από το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών.

Οι μεσίτες έδειχναν να επικεντρώνονται στους φόβους για περαιτέρω διαταραχές στο εμπόριο σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα που έχει αποκατασταθεί εν μέρει από έναν ναυτιλιακό διάδρομο από την Ουκρανία. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την Τετάρτη μια ρωσική κινητοποίηση για να πολεμήσει στην Ουκρανία και άφησε να εννοηθεί ότι ήταν έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

«Κυρίως είναι μόνο η Ρωσία και η Ουκρανία, και αυτό που συμβαίνει εκεί πέρα», είπε ο Jack Scoville, αναλυτής της Price Futures Group στο Σικάγο, σχετικά με τη δύναμη του σίτου CBOT.

Επίσης, ανοδικό, το ανταλλακτήριο σιτηρών Rosario της Αργεντινής μείωσε τις προβλέψεις παραγωγής του για καλλιέργειες σιταριού και καλαμποκιού την Τετάρτη, αντανακλώντας τον αντίκτυπο μιας παρατεταμένης ξηρασίας.

Ξηρές συνθήκες επικρατούν στις νότιες πεδιάδες των ΗΠΑ, όπου οι αγρότες φυτεύουν τη σοδειά χειμερινού σιταριού του 2023. Η εβδομαδιαία έκθεση U.S. Dought Monitor έδειξε συνθήκες «ακραίας ξηρασίας» στο 53% του Κάνσας, της κορυφαίας πολιτείας χειμερινού σίτου των ΗΠΑ, από 42% την προηγούμενη εβδομάδα.

"Είναι ακόμη ξηρό στις πεδιάδες, παρόλο που υπάρχουν λίγες βροχές τριγύρω. Επομένως, η νέα καλλιέργεια δεν έχει κανένα όφελος", είπε ο Scoville.

Το εμπόριο στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού και σόγιας ήταν υποτονικό καθώς οι μεσίτες περίμεναν τα αποτελέσματα από τη συγκομιδή και των δύο καλλιεργειών στις ΗΠΑ, η οποία μόλις αρχίζει στη ζώνη των καλλιεργειών Midwest.

Οι μακροοικονομικές ανησυχίες επικράτησαν στις αγορές μια μέρα αφότου η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για τρίτη φορά, όπως αναμενόταν, και αύξησε τον στόχο επιτοκίων στο υψηλότερο από το 2008.

«Η Fed ουσιαστικά αναγνωρίζει ότι έρχεται ύφεση, αλλά ο πληθωρισμός δεν θα πέσει γρήγορα και θα υπάρξει πολύς πόνος», ανέφεραν σε σημείωμα οι οικονομολόγοι της ING. (Πρόσθετες αναφορές από τον Gus Trompiz στο Παρίσι και τον Enrico Dela Cruz στη Μανίλα·

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις