Λουκασένκο: Οι μαθητές να μαζέψουν πατάτες
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο ζήτησε να κινητοποιηθούν μαθητές για τη συγκομιδή της πατάτας, διαβεβαιώνοντας ότι αυτό θα είναι μια «καλή σωματική άσκηση» για αυτούς και «ευτυχία» για τους γονείς τους.

Στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Λουκασένκο, πρώην επικεφαλής σε σοβιετική φάρμα-κολεκτίβα, ο οποίος κυβερνά τη χώρα του με σιδηρά πυγμή από το 1994, είναι γνωστός για τις λεκτικές του ακροβασίες και τις ακραίες προτάσεις του.

Σε κυβερνητική συνεδρίαση τη Δευτέρα, εμφανίστηκε αγανακτισμένος επειδή στα σχολεία της Λευκορωσίας απαγορεύεται η «κινητοποίηση των μαθητών για τη συγκομιδή μήλων ή πατάτας».

«Με ποιο παράδειγμα θα μεγαλώσουμε τότε τους μαθητές μας, τα παιδιά μας;», είπε, αναφερόμενος στην πρακτική που ακολουθείτο την εποχή της ΕΣΣΔ.

«Λένε ότι αυτό είναι εκμετάλλευση. Αλλά τι εκμετάλλευση μπορεί να είναι αν κάποιος πάει στη δουλειά του για πέντε ή έξι ώρες; Θα είναι ευτυχία για τους γονείς και καλή σωματική άσκηση για τα παιδιά», είπε ο Λουκασένκο, πιστεύοντας ότι αυτό θα «ενώσει τους ανθρώπους».

Ο Λουκασένκο είχε συστήσει το 2020 τη σάουνα, ένα ποτήρι βότκα την ημέρα και την εργασία με τρακτέρ στα χωράφια, ως αποτελεσματικά γιατρικά κατά του κορωνοϊού. (Οι επιστήμονες θα διαφωνούσαν και με τα τρία).

Παρότι δεν συμμετείχε άμεσα στη ρωσική εισβολή, η Λευκορωσία επέτρεψε τον Φεβρουάριο την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφός της, ώστε η μεθόριος με την Ουκρανία να αποτελέσει ορμητήριο κατά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις