Η πρωτοποριακή νέα τεχνολογία αποδεικνύει την προέλευση του κρασιού
Η πρωτοποριακή νέα τεχνολογία αποδεικνύει την προέλευση του κρασιού

Είναι μια κίνηση που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις του εκλεκτού κρασιού σε όλο τον κόσμο, αφαιρώντας κάθε αμφιβολία για την προέλευση ενός μπουκαλιού. Και με την ιδέα του terroir να συναρπάζει όλο και περισσότερο τους καταναλωτές, να είναι σε θέση να εντοπίσει επιστημονικά, σε ένα μόνο αμπελώνα, από πού προέρχεται ένα κρασί, αναμφίβολα θα δώσει στους αγοραστές στη δευτερογενή αγορά την εμπιστοσύνη που χρειάζονται για να επενδύσουν σε ένα κρασί και θα εξαλείψουν τυχόν υποψίες απάτης.

«Κανένας οινοποιός δεν μπόρεσε ποτέ να επαληθεύσει την ακριβή τοποθεσία από την οποία προέρχεται το κρασί του, μέχρι τώρα», λέει ο Sam Lind, επικεφαλής στρατηγικών πωλήσεων της εταιρείας τεχνολογίας Oritain με έδρα τη Νέα Ζηλανδία. «Τώρα, έχουμε την επιστήμη να το εγγυηθεί».

Μέχρι τώρα, η βιομηχανία κρασιού βασιζόταν σε κωδικούς QR ή ετικέτες μπουκαλιών για να αποδείξει την πηγή και το ταξίδι ενός κρασιού, ωστόσο η μέθοδος της Oritain λειτουργεί με το να τρυπάει το μοναδικό χημικό αποτύπωμα ενός terroir, το οποίο δεν μπορεί να αναδημιουργηθεί. Είναι η πρώτη ανάλυση που εφαρμόζεται στο πραγματικό υγρό μέσα στο μπουκάλι σε ευρεία κλίμακα και όχι στη συσκευασία του κρασιού.

Πως λειτουργεί, λοιπόν? Η διαδικασία ξεκινά με τη μέτρηση των επιπέδων χημικών στοιχείων ειδικά για το περιβάλλον στο οποίο παράγεται ένα κρασί.

«Τα προϊόντα αντανακλούν χημικά τη γεωλογία τους», λέει ο Alistair Maling MW, πρώην επικεφαλής οινοποιός στη Villa Maria. «Οι χημικές παράμετροι περνούν φυσικά στα φυτά και τα ζώα, τα οποία τα απορροφούν».

Η Oritain μετρά προσεκτικά μια σειρά από αυτά τα ιχνοστοιχεία στην τοποθεσία. Λαμβάνοντας δείγματα αυθεντικών κρασιών που παράγονται σε ένα συγκεκριμένο μέρος – θα μπορούσε να είναι μια περιοχή όπως το Marlborough, ένας μεμονωμένος αμπελώνας στο Marlborough ή ακόμα και ένα συγκεκριμένο τετράγωνο μέσα σε αυτόν τον αμπελώνα – και αναλύοντας τη χημική σύνθεση αυτού του δείγματος, μπορείτε να προσδιορίσετε μοναδικό προφίλ που δεν μπορεί να αναπαραχθεί. Αυτή η χημική σύνθεση αποθηκεύεται στη συνέχεια σε μια εικονική βάση δεδομένων.

Όταν συγκρίνονται άλλα κρασιά με το δακτυλικό αποτύπωμα του αρχικού προϊόντος που είναι αποθηκευμένο στη βάση δεδομένων, γίνεται αμέσως σαφές εάν το κρασί που ελέγχεται περιέχει ή όχι την ίδια χημική σύνθεση και, επομένως, αν προέρχεται από την ίδια τοποθεσία.

«Είναι τόσο απλό όσο να ρωτάς «Είναι το δείγμα Χ συνεπές με τις προδιαγραφές του δείγματος Υ;», λέει ο Maling.

Η αξιοπιστία προέρχεται από το γεγονός ότι η υποκείμενη χημεία του εδάφους αλλάζει πολύ λίγο σε εκατοντάδες χρόνια.

Η Oritay συλλέγει και αναλύει δείγματα αμπελώνων στη Νέα Ζηλανδία από το 2002 για να κατανοήσει πλήρως τις διαφορές στα χημικά προφίλ μεταξύ των περιοχών.

«Πήραμε περισσότερα από 700 δείγματα σταφυλιών από εννέα περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Canterbury, Central Otago, Marlborough και Wairarapa», λέει ο Lind. «Παρατηρήσαμε ότι τα χημικά αποτυπώματα ήταν σημαντικά διαφορετικά μεταξύ τους. Η τεχνική ομάδα ήταν τότε στην ευχάριστη θέση να ανακαλύψει πόσο οριστικά θα μπορούσαν να είναι τα υποπεριφερειακά δακτυλικά αποτυπώματα».

Ένα από τα πρώτα οινοποιεία της Νέας Ζηλανδίας που δοκίμασαν τη νέα τεχνολογία είναι το Pyramid Valley στο Βόρειο Canterbury, όπως ανέφερε η db τον Οκτώβριο.

«Το δοκιμάσαμε σε τέσσερα από τα μπλοκ μας, δύο Chardonnay και δύο Pinot Noir. Βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους και υπάρχουν μικρές παραλλαγές στο έδαφος και την όψη. Τα κρασιά μας πάντα κυκλοφορούσαν στην αγορά ως από αυτά τα τέσσερα μεμονωμένα μπλοκ», λέει ο Steve Smith MW, συνιδιοκτήτης της Pyramid Valley, ο οποίος με χαρά διαπίστωσε ότι η τεχνολογία ήταν σε θέση να τεκμηριώσει επιστημονικά τη διαφορά μεταξύ αυτών των τεμαχίων.

Η Pyramid αναρωτήθηκε επίσης εάν η μέθοδος της Oritain θα μπορούσε να αντισταθεί στις δοκιμές κρασιών από διαφορετικές σοδειές, ειδικά σε μια εποχή που μια βασική αλλαγή στην οινοποιητική προσέγγιση είχε λάβει χώρα από χρόνο σε χρόνο. Το έκανε.

«Όλα τα κρασιά, ανεξαρτήτως έτους ή στυλ οινοποίησης, έπεσαν κάτω από το ίδιο χημικό αποτύπωμα», επιβεβαιώνει ο Smith.

«Κοιτάξαμε το Oritain μέσα από το φακό του εκλεκτού καταναλωτή κρασιού, ο οποίος θέλει απόλυτη σιγουριά ότι αν ένα κρασί λέει ότι προέρχεται από ένα συγκεκριμένο μέρος, αυτό είναι. Η επιστήμη προσφέρει 100% διαφάνεια και αμφισβητεί κάθε έννοια απάτης στο κρασί».

Δεν είναι μόνο ο καταναλωτής που μπορεί να θέλει να επαληθεύσει την προέλευση ενός κρασιού. Ο Maling επισημαίνει ότι οι οινοπαραγωγοί που πρέπει να τηρούν ορισμένες πρακτικές και πρωτόκολλα για να προστατεύσουν την ποιότητα του κρασιού μιας περιοχής μπορεί να θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι υποκριτές δεν θα τραβήξουν το βλέμμα τους.

«Το Marlborough είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα», λέει ο Maling. «Όταν υπάρχουν αυστηροί κανόνες σχετικά με τις αποδόσεις και ούτω καθεξής, αφορά την περιφερειακή προστασία και φήμη».

Επιπλέον, για τις εταιρείες που εμφιαλώνουν κρασί στην αγορά και πρέπει να αποδείξουν στους λιανοπωλητές ότι αυτό που έφυγε από το οινοποιείο είναι αυτό που θα καταλήξει στα ράφια, η τεχνολογία έχει σαφή οφέλη. Η ικανότητα εκτέλεσης ελέγχων συμμόρφωσης θα μπορούσε να αποδειχθεί ανεκτίμητη.

Μόλις ένα κρασί έχει επαληθευτεί από την Oritain, ο κατασκευαστής του μπορεί να επιλέξει να προστεθεί η πιστοποίηση στην πίσω ετικέτα.

«Ειδικά στον κόσμο του εκλεκτού κρασιού, όσο μεγαλύτερη είναι η εγγύηση ότι ένα κρασί προέρχεται από ένα συγκεκριμένο μέρος και είναι αυτό που λέει ότι είναι, τόσο το καλύτερο», λέει ο Lind. «Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν 10-15% περισσότερο για ένα προϊόν, γνωρίζοντας ότι έχει σφραγίδα έγκρισης».

Πηγή: www.thedrinksbusiness.com

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις