Οι σεφ ενσωματώνουν τροφές με βάση τα έντομα στη μεσογειακή κουζίνα

Μετά το «πράσινο φως» που άναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διαδικασία παραγωγής αλευριού από γρύλους, η προοπτική της κατανάλωσης εντόμων μέσω της ανάμειξης τους σε παραδοσιακές σπεσιαλιτέ τροφίμων έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις, με τους υποστηρικτές να αναφέρουν ότι αποτελούν ένα πιο βιώσιμο τρόπο παραγωγής πρωτεΐνης από τα ζώα, έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις.  

«Ενώ πολλοί πληθυσμοί σε όλο τον κόσμο τρώνε έντομα, όπως στην Ασία και τη Λατινική Αμερική, οι κύριες μεσογειακές κουζίνες υστερούν», είπε ο Roberto Cavasin, Ιταλός food blogger που επικεντρώνεται στην τροφή με έντομα.

«Οι Γάλλοι επένδυσαν σε τεχνικές αναπαραγωγής, εργοστάσια εντόμων και τεχνολογίες μετασχηματισμού», πρόσθεσε. «Και πουλάνε ζυμαρικά από έντομα στο εξωτερικό. Ως αποτέλεσμα, είναι πολύ μπροστά σε σύγκριση με την Ιταλία, όπου τα πράγματα κινούνται μόλις τώρα».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η μετατροπή των τροφίμων με βάση τα έντομα σε γκουρμέ κουζίνα δεν πρέπει να αποτελεί εξαίρεση.

«Δισεκατομμύρια άνθρωποι τρώνε έντομα σε όλο τον κόσμο», είπε. «Μπορούμε να το κάνουμε με τον δικό μας τρόπο, προσθέτοντας τροφή για έντομα για να αναβαθμίσουμε το Μεσογειακή διατροφής με νέες ευκαιρίες που μετατράπηκαν σε νόστιμες νέες μερίδες».

«Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι το κύριο συστατικό της μεσογειακής διατροφής», πρόσθεσε ο Cavasin. «Όποια κι αν είναι η τροφή των εντόμων σας, θα χρειαστείτε ελαιόλαδο για μαγείρεμα, ως επικάλυψη ή τελική πινελιά».

Οι σεφ εργάζονται πυρετωδώς

Μερικοί σεφ εργάζονται σκληρά για να ενσωματώσουν μερικά από αυτά τα έντομα σε παραδοσιακά πιάτα, όπως ζυμαρικά και πίτσα.

«Τα ζυμαρικά γρύλου βρίσκονται καθ' οδόν», είπε η Carlotta Totaro Fila, ελαιοπαραγωγός από την Απουλία και ιδιοκτήτρια ιταλικού εργοστασίου εντόμων «Μαγειρεμένα με τον συνηθισμένο τρόπο, τα ζυμαρικά γρύλου μπορούν να καρυκευτούν με πολλές επιλογές από κοινές μεσογειακές σάλτσες και επικαλύψεις, όπως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ντομάτες και Parmigiano».

Και συνέχισε «καθώς πειραματιζόμασταν με πολλές διαφορετικές συνταγές φτιαγμένες από τη σκόνη κρίκετ μας, διαπιστώσαμε πόσο ευέλικτο ήταν το προϊόν. Τείνει να προσθέτει μια ελαφρώς ξηρή γεύση που ενισχύει την εμπειρία».

Από την πλευρά του ο Cavasin, ο food blogger επισήμανε ότι «η δημιουργικότητα είναι σημαντική. Δεν χρειάζεται να επανεφεύρουμε την παράδοση. Αντίθετα, μπορούμε να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, να δούμε νέες ευκαιρίες και να κάνουμε τη μεσογειακή διατροφή ακόμα πιο υγιεινή και πιο βιώσιμη».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις