Coceral: Μειωμένη κατά 7ΜΤ η παραγωγή σιτηρών στην Ε.Ε.

Στην τρίτη της πρόβλεψη για τη συγκομιδή του 2023, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για το εμπόριο δημητριακών, ρυζιού, ελαιούχων σπόρων και αγροτικών εφοδίων, Coceral εκτιμά ότι η συνολική συγκομιδή σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι 296,7 MT, αριθμός χαμηλότερος από τους 303,5 MT της προηγούμενες πρόβλεψης του Μαρτίου αλλά υψηλότερος από τους 291,1 ΜM που συγκομίστηκαν το 2022. 

Ο κύριος λόγος για την προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων συγκομιδής είναι η τρέχουσα ξηρασία που επικρατεί στο βόρειο μισό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εκτιμήσεις για τις καλλιέργειες έχουν μειωθεί σημαντικά στη Σουηδία, τη Δανία, και τις χώρες της Βαλτικής. Η παραγωγή στη Γερμανία και την Ισπανία, όπου οι τρέχουσες βροχοπτώσεις ήρθαν πολύ αργά για το σιτάρι το κριθάρι, έχει επίσης αναθεωρηθεί προς τα κάτω.

Η παραγωγή μαλακού σιταριού προβλέπεται σε 142,4 ΜΤ από 144,5 MΤ που ήταν στην τελευταία πρόβλεψη και από τους 142,5 ΜΤ που ήταν την περασμένη σεζόν.

Η παραγωγή κριθαριού θα μπορούσε να φτάσει στους 56,6 MT, χαμηλότερη από την προηγούμενη πρόβλεψη των 59,6 ΜΤ αλλά και τους 59,3 ΜΤ του 2022.

Η καλλιέργεια καλαμποκιού ανέρχεται πλέον σε 61,3 MT από 62,3 MT πού προβλεπόταν προηγουμένως και τους 52,5 MT πέρυσι. Η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ιταλία θα έχουν πολύ μεγαλύτερες σοδειές αφού η σοδειά του 2022 επηρεάστηκε από την ξηρασία και τη ζέστη. Ωστόσο, η καλλιέργεια του αραβοσίτου στη Γαλλία δεν αναμένεται να ανακάμψει πολύ καθώς οι φυτεύσεις έχουν επιβραδυνθεί λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής. 

Σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια ελαιοκράμβης εκτιμάται σε 21 MT από 21,1 MT στην προηγούμενη πρόβλεψη και από τους 21 ΜΤ το 2022. Οι φυτεύσεις αυξάνονται ελαφριά από έτος σε έτος, ενώ οι αποδόσεις αναμένεται να μειωθούν ελαφρά σε σύγκριση με το καλό επίπεδο του περασμένου έτους. 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις