Ο ξηρασία και βροχές προκαλούν φόβους για περαιτέρω αύξηση των τιμών των τροφίμων στην Αγγλία

Η ξηρασία του Ιουνίου σε συνδυασμό με τον πιο υγρό Ιούλιο που έχει καταγραφεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιουργεί ανησυχίες για τη φετινή σοδειά σε μια σειρά από καλλιέργειες όπως το σιτάρι, η βρώμη, οι πατάτες και οι ελαιούχοι σπόροι και φόβους για άνοδο των τιμών.

 

Με αρκετές περιοχές της Βρετανίας να καταγράφουν τον Ιούλιο τις πιο ισχυρές βροχοπτώσεις από το 1836, που οι αρχές διατηρούν στοιχεία, οι παραγωγοί του Ηνωμένου Βασιλείου ετοιμάζονται για μια από τις χειρότερες σοδειές των τελευταίων ετών. Η απότομη μεταβολή του καιρού από τον ξηρό Ιούνιο στον ιδιαίτερα υγρό Ιούλιο εκτιμάται πως θα έχει ως συνέπεια τη μείωση της φετινής αγροτικής παραγωγής από 20% έως και 25%.

 

Τα παραπάνω νέα έρχονται σε μια στιγμή που η κατάρρευση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών και μια σειρά από ακραία καιρικά φαινόμενα στη λεκάνη της Μεσογείου, τις ΗΠΑ και την Κίνα όπου μεγάλες περιοχές της χτυπήθηκαν από νεροποντές δημιουργούν για άλλη μία φορά προβλήματα στην αγροτική παραγωγή και φόβους για άνοδο των τιμών στα τρόφιμα.

 

Ήδη οι πίνακες του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργία (FAO) των Ηνωμένων Εθνών κατέγραψαν άνοδο κατά 1,6% στην τιμή των σιτηρών και κατά 2,3% στο ρύζι τον μήνα Ιούλιο, με ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση των τιμών να εκφράζονται από αναλυτές και διεθνείς οργανισμούς.

 

Την κρισιμότητα της κατάστασης επεσήμανε και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας Huw Pill κατά την παρουσίαση της μηνιαίας της Έκθεσης για τη Νομισματική Πολιτική (Monetary Policy Report-August 2023).

 

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 3 Αυγούστου υπογραμμίζει το γεγονός πως η αύξηση στις τιμές των καυσίμων αλλά και του εργατικού κόστους έχει ως συνέπεια την διατήρηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα σε διψήφια ποσοστά για όλο το 2023. Ενώ η αποκλιμάκωση του και η πτώση του σε μονοψήφια ποσοστά αναμένεται να ξεκινήσει το 2024.

 

Ο Pill δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το κόστος των τροφίμων, επισημαίνοντας πως ακόμα και αν ο στόχος της Τράπεζας της Αγγλίας για πληθωρισμό ύψους 2% επιτευχθεί αυτό δεν θα συμβεί νωρίτερα από το 2025. Προσέθεσε μάλιστα πως οι καταναλωτές θα αργήσουν να δουν μειώσεις στις τιμές στα ράφια των σουπερμάρκετ, ενώ θεώρησε πολύ δύσκολο αν όχι απίθανο οι τιμές να επιστρέψουν στο επίπεδο που ήταν πριν ξεκινήσει το ράλι του πληθωρισμού. Χαρακτηριστική, τέλος, ήταν η αποστροφή του λόγου πως τα φτωχότερα νοικοκυριά δεν θα πρέπει να περιμένουν κάποια άμεση ανακούφιση.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις