Τι προβλέπει η συμφωνία ελεύθερου εμπορία ανάμεσα σε ΕΕ-Νέα Ζηλανδία

Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ με τη Νέα Ζηλανδία θα απελευθερώσει και θα διευκολύνει το εμπόριο, τις επενδύσεις και θα προωθήσει μια στενότερη οικονομική σχέση μεταξύ των δυο μερών, η οποία θα δημιουργήσει σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για τις εταιρίες και τους καταναλωτές σε θέματα αγροδιατροφής και στις δυο πλευρές.

Θα καταργηθούν οι δασμοί στις μεγάλες εξαγωγές της Ε.Ε. στη Νέα Ζηλανδία, οπότε χοιρινό, κρασί, σοκολάτα, είδη ζαχαροπλαστικής, μπισκότα, περίπου 2.00. κοινοτικά κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά θα προστατεύονται.

Οι εξαγωγές της Νέας Ζηλανδίας στην Ε.Ε. θα είναι επωφελείς για τον τομέα των αιγοπροβάτων, καθώς και για άλλα προϊόντα όπως τα ακτινίδια, τα μήλα, τα ψάρια, το βούτυρο, τα οποία θα είναι απαλλαγμένα από δασμούς. 

Τα προϊόντα κρέατος με 16,2% και τα ποτά με 15,4% αντιπροσωπεύουν το 31,6% των κοινοτικών εξαγωγών και τα κρέατα με 39,6% αλλά και τα φρούτα με 22,7%, ανέρχονται στο 62,3% των εισαγωγών το 2022. Το εμπορικό ισοζύγιο αγροδιατροφικών προϊόντων με τη Νέα Ζηλανδία είναι παραδοσιακά αρνητικό. 

Η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Γαλλία αντιπροσωπεύουν το 79,7% των εισαγωγών. Πολλές από αυτές τις χώρες ενεργούν επίσης ως επανεισαγωγείς και επανεξαγωγείς, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ακριβή γνώση του εμπορίου ανά κράτος μέλος.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις