Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί της Ρουμανίας απαντούν στη διαμάχη για τις εισαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας


Οι διαμάχες μεταξύ της Ουκρανίας και των γειτονικών της κρατών συνεχίζονται καθώς η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία επέβαλαν μονομερώς απαγόρευση στα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα στις 15 Σεπτεμβρίου.

Η απαγόρευση ακολούθησε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τερματίσει την προσωρινή απαγόρευση εισαγωγών στις πέντε γειτονικές χώρες της Ουκρανίας στην ΕΕ (οι τρεις χώρες μαζί με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία).

Σε απάντηση, η Ουκρανία κατέθεσε αγωγή κατά του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου κατά της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας για την απαγόρευση των εισαγωγών αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων.
 

«Είναι θεμελιωδώς σημαντικό για εμάς να αποδείξουμε ότι μεμονωμένα κράτη μέλη δεν μπορούν να απαγορεύσουν την εισαγωγή ουκρανικών αγαθών», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, Yuliya Svyridenko, σε δήλωση. «Όλα τα κράτη μέλη του μπλοκ θα πρέπει να συντονιστούν και να συμφωνήσουν για την εμπορική πολιτική, καθώς ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ».

Ο Svyridenko είπε ότι η Ουκρανία «ελπίζει ότι αυτά τα κράτη θα άρουν τους περιορισμούς τους και δεν θα χρειαστεί να διευκρινίσουμε τη σχέση στα δικαστήρια για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Εν τω μεταξύ, η Εθνική Ένωση Συνεταιρισμών Λαχανικών της Ρουμανίας (UNCSV) είπε στα μέλη της ότι η Ουκρανία είχε υποβάλει στην ΕΕ ένα σχέδιο δράσης σχετικά με τις εξαγωγές της, ώστε να μην υπάρχουν διαταραχές στις γεωργικές αγορές των κρατών μελών που τη γειτνιάζουν. Βάσει αυτού του σχεδίου, θα εισαχθεί ένα σύστημα αδειών εξαγωγής στην Ουκρανία/αδειών εισαγωγής στη Ρουμανία.

Η διαδικασία αδειοδότησης θα αναπτυχθεί εντός των επόμενων 30 ημερών κατά τις οποίες δεν θα εισάγεται τίποτα από την Ουκρανία. Το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ρουμανίας θα εκδώσει τις άδειες εισαγωγής για τέσσερα προϊόντα – σιτάρι, καλαμπόκι, ηλίανθο και ελαιοκράμβη.

«Μόνο οι οικονομικοί φορείς στον τομέα της κτηνοτροφίας θα λάβουν άδειες εισαγωγής – για δική τους κατανάλωση στις φάρμες, αλλά και από τη βιομηχανία μεταποίησης – ανάλογα με τα αποθέματα και την ανάγκη για έξι μήνες μεταποίησης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η UNCSV. «Ζητήθηκε από τις επαγγελματικές οργανώσεις όσοι θα αγοράσουν γεωργικά προϊόντα από την Ουκρανία να μην επωφεληθούν από αποζημίωση για τις αρνητικές επιπτώσεις που δημιουργούνται από την εισαγωγή στην αγορά, αλλά να φτάσουν μόνο εκείνους τους οικονομικούς φορείς που χρησιμοποιούν προϊόντα ρουμανικής προέλευσης και 100% ιχνηλασιμότητα."

Η κορυφή ανέφερε ότι οι Ρουμάνοι αγρότες υπέφεραν κατά τη διάρκεια του έτους λόγω του υψηλού κόστους των εισροών και της χαμηλής τιμής πώλησης. Σύμφωνα με την UNCSV, το φθινόπωρο του 2022 και την άνοιξη του 2023 σημειώθηκαν αυξήσεις στο κόστος παραγωγής έως και 300%.

Οι ρουμανικοί συνεταιρισμοί, μαζί με τους αγρότες στα άλλα τέσσερα κράτη, ισχυρίζονται ότι ενώ η εισαγωγή ουκρανικών προϊόντων απαγορεύεται και επιτρέπεται μόνο η διαμετακόμιση, μεγάλες ποσότητες σιτηρών από την Ουκρανία καταλήγουν στην κεντρική Ευρώπη, στρεβλώνοντας τις τοπικές αγορές.
«Υπάρχουν ενδείξεις και πληροφορίες σχετικά με το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή  τα σιτηρά από την Ουκρανία πωλούνται απευθείας στη Ρουμανία ή μέσω της Δημοκρατίας της Μολδαβίας ή  με ενδοκοινοτικές  συναλλαγές  μέσω Πολωνίας.
Αυτό αποσταθεροποιεί έντονα την αγορά πωλήσεων και επηρεάζει αρνητικά τις τιμές πώλησης των σιτηρών που ανήκουν σε αγρότες στη Ρουμανία», δήλωσε η UNCSV.

Η ΕΕ, η οποία είναι υπεύθυνη για την εμπορική πολιτική των χωρών μελών και διαπραγματεύεται συμφωνίες για αυτές, διέθεσε χρηματοδότηση για να αντισταθμίσει αυτόν τον αντίκτυπο, αλλά οι Ρουμάνοι αγρότες ισχυρίζονται ότι τα χρήματα που δόθηκαν  δεν φτάνουν λόγο κοστολογίων.

Τα ποσά που διατέθηκαν από την ΕΕ για την υποστήριξη των αγροτών της Ρουμανίας για το 2023 έχουν ήδη εξαντληθεί. Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες της Ρουμανίας αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.  Η UNCSV, μια οργάνωση που εκπροσωπεί τους αγρότες της Ρουμανίας, δήλωσε ότι οι επιπτώσεις της κρίσης στους αγρότες είναι "επισφαλείς" και ότι η πλειονότητα αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις πληρωμής οφειλών.

Η Copa και η Cogeca, που εκπροσωπούν αγρότες και γεωργικούς συνεταιρισμούς στην ΕΕ, έχουν καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενισχύσει την υποστήριξη προς τους αγρότες που πλήττονται από τις ουκρανικές εξαγωγές.

Η ουκρανική κρίση έχει επίσης παγκόσμιες επιπτώσεις στις τιμές των τροφίμων. Η Ουκρανία είναι ένας σημαντικός προμηθευτής σιτηρών, και η σύγκρουση έχει οδηγήσει σε ελλείψεις και σε αύξηση των τιμών των σιτηρών παγκοσμίως. Αυτό έχει αντίκτυπο σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, οι οποίες βασίζονται στην Ουκρανία για τις προμήθειες σιτηρών.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις