Το Ελ Νίνιο θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα του 2024, απειλώντας τη γεωργία

Το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών, ενώ οι ασυνήθιστες βροχοπτώσεις που θα σημειωθούν σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική εγείρουν φόβους για τον γεωργικό τομέα.

Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας του Ειρηνικού εκτοξεύτηκαν τους τελευταίους μήνες, "με εντονότερη αύξηση της θερμοκρασίας κατά μήκος των ακτών της Νότιας Αμερικής", αναφέρει η έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) στην οποία είχε πρόσβαση το Reuters την Πέμπτη.

Οι προβλέψεις για το πρώτο τρίμηνο του 2024 δείχνουν περισσότερες βροχές από το συνηθισμένο σε χώρες του νότιου ημισφαιρίου, όπως το Περού και ο Ισημερινός, καθώς και το Μεξικό, παράλληλα με τις συνεχιζόμενες ξηρές συνθήκες στη Βραζιλία, τη Γουιάνα και το Σουρινάμ.

Ωστόσο, η τρέχουσα περίοδος ξηρασίας στην Κεντρική Αμερική αναμένεται να διαρκέσει μόνο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η έκθεση τονίζει επίσης ότι η γεωργία, η οποία περιλαμβάνει καλλιέργειες, κτηνοτροφία, δάση και αλιεία, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη, δεδομένου ότι ο τομέας μπορεί να απορροφήσει το 26% των οικονομικών απωλειών κατά τη διάρκεια ακραίων καιρικών συνθηκών και έως και το 82% κατά τη διάρκεια της ξηρασίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, βασικά είδη ψαριών όπως ο γαύρος και ο τόνος στις βόρειες ακτές του Περού και του νότιου Ισημερινού κινδυνεύουν ιδιαίτερα.

Οι ψαράδες του Ισημερινού ανέφεραν μείωση 30% στα αλιεύματα τόνου από τον Φεβρουάριο, ανέφερε.

Το Ελ Νίνιο και τα αντίθετα από αυτό καιρικά φαινόμενα Λα Νίνια έχουν επηρεάσει την παραγωγή βασικών καλλιεργειών όπως το σιτάρι, το ρύζι και το καλαμπόκι στη Λατινική Αμερική, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις πρώτες ύλες.

Οι ακραίες συνθήκες που φέρνει το Ελ Νίνιο πλήττουν την περιοχή, αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζει και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως τα κύματα καύσωνα, αναφέρει η έκθεση.

Ο FAO δήλωσε ότι έχει δρομολογήσει ένα σχέδιο για την κινητοποίηση οικονομικών πόρων για ευάλωτες κοινότητες σε διάφορες χώρες που έχουν πληγεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις