Βρετανία-Γαλλία: Οι καταναλωτές "κόβουν" το κρέας λόγω ακρίβειας

Οι Βρετανοί «έκοψαν» το κρέας λόγω της ακρίβειας, καθώς έρευνα, κατέγραψε μείωση κατά 14% στην κατανάλωση, τη μεγαλύτερη από τη δεκαετία του ’70.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, κάθε Βρετανός κατανάλωσε κατά μέσο όρο 854 γραμμάρια κρέατος την εβδομάδα, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα για το 2021 ήταν 976 γραμμάρια και 949 γραμμάρια τη σεζόν 2019-2020, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

Η ακρίβεια, οι επιπτώσεις από την πανδημία και η αλλαγή στον τρόπο διατροφής, είναι οι αιτίες. Η πτώση στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος φτάνει το 26%, ενώ η αντίστοιχη στο λευκό κρέας σημειώνεται στο 11% την τελευταία δεκαετία.

Αντίστοιχη τάση παρατηρείται και στη Γαλλία όπου το κόκκινο κρέας εγκαταλείπεται σταδιακά και αντικαθίσταται από το κοτόπουλο και το χοιρινό.

Οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων (+11,2% το προηγούμενο έτος και +19,9% σε δύο χρόνια) είναι αυτές που προκαλούν τη μείωση κατανάλωσης κόκκινου κρέατος.

Μείωση σημειώθηκε στη Βρετανία και στην αγορά έτοιμων γευμάτων κρέατος (μπέργκερ, κεμπάπ κ.α.) την περίοδο 2021-22, τη μεγαλύτερη από τη δεκαετία του ’80.

Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση κρέατος από έτοιμα γεύματα που αγοράσθηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο μειώθηκαν στα 27 γραμμάρια το άτομο κάθε εβδομάδα, λιγότερο από το μισό που είχε σημειωθεί το 2012.

Στην έρευνα σημειώνεται ότι τα δεδομένα είναι σε άμεση συνάρτηση με την πανδημία, ενώ μέρος της διεξήχθη και στην πρώτη φάση του πολέμου στην Ουκρανία και της αύξησης του κόστους ζωής που ακολούθησε.

Μείωση σημειώθηκε και στην κατανάλωση ψαρικών με τη μέση ποσότητα να υποχωρεί στα 135 γραμμάρια το άτομο την εβδομάδα, ενώ πριν την πανδημία η κατανάλωση ήταν στα 148 γραμμάρια.

Γενικά η κατανάλωση τροφίμων επανήλθε στα επίπεδα προ πανδημίας, μειωμένα σε σχέση με πέρυσι όπου υπήρχε σαφής τάση αγοράς έτοιμων τροφίμων για το σπίτι και μείωση εξόδων που δαπανώνται στην εστίαση.

Επιπλέον, σημειώνεται στροφή των καταναλωτών προς το φθηνότερο κρέας και είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος Βρετανός κατανάλωσε 13 γραμμάρια μοσχαρίσιας μπριζόλας την εβδομάδα το 2021-22, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα την προηγούμενη χρονιά 21 γραμμάρια.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας σημειώνει ότι η τιμή της μοσχαρίσιας μπριζόλας αυξήθηκε κατά 10% πέρυσι, ενώ η αντίστοιχη αύξηση στο κοτόπουλο ήταν 9%.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις