Ρωσία και Κίνα επεκτείνουν το γεωργικό εμπόριο

Σφυρηλατώντας ισχυρότερους πολιτικούς δεσμούς, η Ρωσία και η Κίνα επεκτείνουν επίσης το γεωργικό εμπόριο, υποσχόμενες αλλαγές για την παγκόσμια αγορά σιτηρών.

Τον Οκτώβριο, η Food Export Trade, μια ρωσική εταιρεία εξαγωγής σιτηρών, υπέγραψε σύμβαση ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια στην Κίνα 70 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών, οσπρίων και ελαιούχων σπόρων για τα επόμενα 12 χρόνια.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες συμβάσεις στην ιστορία των εμπορικών σχέσεων Ρωσίας-Κίνας, δήλωσε ο Karen Ovesepyan, επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για τον Νέο Χερσαίο Διάδρομο Σιτηρών, ένα έργο υποδομής που έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τις εξαγωγές σιτηρών προς την Κίνα.

Μετά τη συνάντηση που είχε τον Μάρτιο με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο υπογραφής διακυβερνητικής συμφωνίας με την Κίνα για τη δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου σιτηρών Ρωσίας-Κίνας.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, η Ρωσία ήλπιζε να επεκτείνει την παραγωγή σιτηρών στη Σιβηρία, τα Ουράλια και την Άπω Ανατολή, περιοχές της χώρας με φτωχό πληθυσμό, όπου η γεωργία δεν έχει αναπτυχθεί όσο στις ευρωπαϊκές περιοχές. Οι πρόσθετες ποσότητες σχεδιάζεται να πωληθούν σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Κίνα.

Οι ρωσικές εξαγωγές σιτηρών προς την Κίνα γνωρίζουν ήδη μεγάλη άνθηση, δήλωσε η Όλγα Ζαχάροβα, επικεφαλής του υγειονομικού τμήματος της ρωσικής κτηνιατρικής ρυθμιστικής αρχής Rosselhoznadzor. Από το 2014, έτος κατά το οποίο οι πρώτες δυτικές κυρώσεις έπληξαν τη ρωσική οικονομία, οι παραδόσεις εκτινάχθηκαν κατά 27 φορές

Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, η Ρωσία εξήγαγε στην Κίνα 3,52 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, έναντι 2,2 εκατομμυρίων τόνων το προηγούμενο έτος.

"Αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα", δήλωσε η Ζαχάροβα, μιλώντας για τη φετινή αύξηση των εξαγωγών.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι ρωσικές γεωργικές εξαγωγές προς την Κίνα περιορίζονταν από πολυάριθμους υγειονομικούς περιορισμούς. Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν αρθεί μαζικά.

Το 2022, η κινεζική πλευρά επέτρεψε την εξαγωγή ανοιξιάτικου σιταριού και κριθαριού από τη Ρωσία, ενώ φέτος εγκρίθηκαν επίσης τα μπιζέλια και το κεχρί, δήλωσε η Ζαχάροβα. Οι Ρώσοι κτηνιατρικοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς για το ρωσικό καλαμπόκι και το ρύζι.

Οι εξαγωγείς σιτηρών δεν είναι οι μόνοι που επωφελούνται από την απελευθέρωση του εμπορίου. Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Κίνα ήρε μια 15ετή απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού χοιρινού κρέατος. Οι συνομιλίες μεταξύ των κτηνιατρικών αξιωματούχων και οι διαπραγματεύσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην ακύρωση της απαγόρευσης, δήλωσε ο Γιούρι Κοβάλεφ, πρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Παραγωγών Χοιρινού κρέατος.

Η σημασία αυτού του βήματος για τη ρωσική γεωργία είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί.

Οι ρωσικές εξαγωγές χοιρινού κρέατος θα αυξηθούν κατά 500.000 τόνους ετησίως με την πρόσβαση στην κινεζική αγορά, δήλωσε ο Sergey Novikov, γενικός διευθυντής του ρωσικού ομίλου εταιρειών Agropromcomplektatsya. Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τη ρωσική παραγωγή ζωοτροφών και επίσης να ενισχύσει τη βιομηχανία χοίρων, όπου οι δυνατότητες ανάπτυξης φάνηκε να έχουν σχεδόν εξαντληθεί τα τελευταία χρόνια.

Περισσότεροι υγειονομικοί περιορισμοί αναμένεται να αρθούν περαιτέρω στην πορεία. Στο τέλος του 2023 ή στις αρχές του 2024, η Rosselhoznadzor αναμένει ότι οι κινεζικές αρχές θα άρουν τους περιορισμούς στις εισαγωγές κραμβελαίου για όλες τις ρωσικές περιοχές, δήλωσε η Zakharova. Γίνονται επίσης εργασίες για το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς για το ρωσικό χειμερινό σιτάρι και το κριθάρι, πρόσθεσε η ίδια.

Τις προηγούμενες δεκαετίες, οι ρωσικές εξαγωγές σιτηρών στην Κίνα δεν παρεμποδίζονταν μόνο από υγειονομικούς περιορισμούς, αλλά και από σχετικά υψηλό κόστος εφοδιαστικής και έλλειψη υποδομών μεταφοράς και εφοδιαστικής.

Η Ρωσία έχει κοινά σύνορα με την Κίνα μόνο στην Άπω Ανατολή, σχεδόν 9.000 χιλιόμετρα μακριά από τις βασικές ρωσικές γεωργικές περιοχές.

Τον Ιούλιο του 2023, η Ρωσία εγκαινίασε τον τερματικό σταθμό σιτηρών Zabaikalsk ως μέρος της πρωτοβουλίας New Land-Based Grain Corridor, αξίας 9 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (100 εκατομμυρίων δολαρίων). Χάρη στον τερματικό σταθμό, η Ρωσία θα αυξήσει τις εξαγωγές σιτηρών προς την Κίνα σε 8 εκατομμύρια τόνους ετησίως τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο Ovesepyan. Η μελλοντική επέκταση του τερματικού σταθμού σιτηρών Zabaikalsk θα πρέπει να αυξήσει τον όγκο αυτό σε 16 εκατομμύρια τόνους ετησίως, πρόσθεσε.

Η Ρωσία επί του παρόντος δεν παράγει αρκετά σιτηρά και ελαιούχους σπόρους στην ανατολική περιοχή της για να εξασφαλίσει μια τέτοια προγραμματισμένη αύξηση των εξαγωγών προς την Κίνα, επισήμανε η ρωσική εφημερίδα Agroinvestor, επικαλούμενη τοπικούς παράγοντες της αγοράς.

Επί του παρόντος, το ρωσικό εξαγωγικό δυναμικό από τη Σιβηρία, τα Ουράλια και την Άπω Ανατολή περιορίζεται σε 3 έως 3,5 εκατομμύρια τόνους σιτηρών ετησίως, εκτίμησε ο Ντμίτρι Ρίλκο, γενικός διευθυντής του IKAR, ενός think tank με έδρα τη Μόσχα. Ωστόσο, οι Ρώσοι εξαγωγείς ενδέχεται να δυσκολευτούν να ανταποκριθούν στην κινεζική ζήτηση.

"Το κύριο εξαγωγικό μας προϊόν είναι το σιτάρι και οι Κινέζοι χρειάζονται σιτάρι υψηλής ποιότητας με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες 14,5%", δήλωσε ο Rylko. "Δεν υπάρχει καθόλου τέτοιο σιτάρι στη ρωσική Άπω Ανατολή και στη Σιβηρία και τα Ουράλια είναι διαθέσιμο σε μικρές ποσότητες, οι οποίες συνήθως αγοράζονται γρήγορα από τους τοπικούς μυλωνάδες".

Θεωρητικά, η υπογραφή αυτής της συμφωνίας θα μπορούσε να δώσει ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη της βιομηχανίας σιτηρών στη Σιβηρία και τα Ουράλια, δήλωσε ο Alexander Korbut, πρώην αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Σιτηρών. Ωστόσο, "ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες", είπε, σημειώνοντας ότι ορισμένα πράγματα σχετικά με τη συμφωνία εξαγωγών πρέπει να διευκρινιστούν προτού γίνουν συγκεκριμένες προβλέψεις.

Για παράδειγμα, η Κίνα έχει εισαγωγικές ποσοστώσεις στην αγορά σιταριού. Οι προμήθειες εντός των ποσοστώσεων υπόκεινται σε εισαγωγικό δασμό 1%, ενώ εκτός των ποσοστώσεων σε δασμό 65%.

"Ένα ερώτημα είναι: Υπάρχουν υποχρεώσεις από την κινεζική πλευρά ότι οι ποσότητες (βάσει της σύμβασης) θα προμηθεύονται εντός της ποσόστωσης;". δήλωσε ο Korbut.

Επίσης, όταν πρόκειται για εξαγωγές σιτηρών από απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, υπεισέρχεται ο παράγοντας της εφοδιαστικής. Για να καταστεί το κόστος εφοδιαστικής λογικό, η ρωσική κυβέρνηση θα πρέπει να εισαγάγει επιδοτήσεις για τη σιδηροδρομική μεταφορά των σιτηρών στους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής, δήλωσε ο Korbut.

Είναι εύλογο να αναμένονται ζητήματα εφοδιαστικής και από την κινεζική πλευρά. Η Ρωσία συνορεύει με τη βορειοδυτική Κίνα, τη βασική περιοχή παραγωγής σιτηρών, από όπου κατευθύνονται κολοσσιαίες ποσότητες σιτηρών προς τις νότιες, πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπου στεγάζονται οι κύριες υποδομές επεξεργασίας, δήλωσε ο Korbut.

Στην Κίνα, οι σιδηρόδρομοι είναι υπερφορτωμένοι και τα ρωσικά σιτηρά θα μπορούσαν να ασκήσουν πρόσθετη πίεση σε αυτούς.

Θεωρητικά, τα ρωσικά σιτηρά θα μπορούσαν να εξάγονται στην Κίνα μέσω Καζακστάν και Μογγολίας. Ωστόσο, υπάρχει ανάγκη να μεταφερθούν τα τρένα από σιδηροδρομικές γραμμές ευρείας (1.520 mm) σε σιδηροδρομικές γραμμές στενής (1.435 mm) τροχιάς. Αναμένονται επενδύσεις στις υποδομές στις χώρες διέλευσης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Μία ζώνη, ένας δρόμος", αλλά η χωρητικότητα διέλευσης αυτής της διαδρομής θα είναι περιορισμένη τα επόμενα χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία κατασκευάζει επί του παρόντος λιμενικές υποδομές στην Άπω Ανατολή για να διευκολύνει τις εξαγωγές σιτηρών προς την Κίνα, δήλωσε ο Rylko.

Επιπλέον, το ρωσικό σιδηροδρομικό μονοπώλιο RZD ετοιμάζεται να ξεκινήσει το τρίτο στάδιο εκσυγχρονισμού των γραμμών BAM και Trans-Siberian, των μεγαλύτερων σιδηροδρομικών γραμμών στον κόσμο που συνδέουν την Άπω Ανατολή και τη Σιβηρία με το ευρωπαϊκό τμήμα της χώρας. Και στους δύο σιδηροδρόμους θα αυξηθεί σημαντικά η χωρητικότητά τους, στο πλαίσιο της ρωσικής προσπάθειας να καταστούν πιο αποτελεσματικοί στην απορρόφηση της ανακατευθυνόμενης κυκλοφορίας.

Το 2022, οι γραμμές BAM και Trans-Siberian ήταν υπερφορτωμένες, καθώς οι ρωσικές επιχειρήσεις αγωνίζονταν να ανακατευθύνουν ορισμένα εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα, που προηγουμένως προορίζονταν για τις ευρωπαϊκές αγορές προς την ασιατική κατεύθυνση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Kommersant, που επικαλείται εσωτερικά έγγραφα της RZD, το έργο επέκτασης των υποδομών θα κοστίσει περίπου 2,2 τρισεκατομμύρια ρούβλια (23,6 δισεκατομμύρια δολάρια). Η εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει τη μεταφορική ικανότητα των αρτηριών από τους σημερινούς 197 εκατ. τόνους σε 255 εκατ. τόνους ετησίως.

Οι εξαγωγές στην Κίνα θα βοηθήσουν την προβληματική ρωσική βιομηχανία σιτηρών και θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό στην κινεζική αγορά, σύμφωνα με Ρώσους αναλυτές.

Η Ρωσία εξάγει σήμερα σιτηρά σε 71 χώρες, με 10 χώρες να έχουν αναστείλει τις εισαγωγές από τη Ρωσία για πολιτικούς λόγους ή δυσκολίες στους διακανονισμούς, δήλωσε ο Eduard Zernin, πρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Εξαγωγέων Σιτηρών, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να εξάγει σιτηρά στην Κίνα από τα νότια λιμάνια της, μεταξύ άλλων με πλοία κλάσης Panamax.

Σε γενικές γραμμές, οι παράγοντες της ρωσικής αγοράς πιστεύουν ότι η αύξηση των εξαγωγών σιτηρών προς την Κίνα είναι μια κατάσταση win-win και ότι οι επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές θα επωφεληθούν τελικά από την απελευθέρωση του εμπορίου, η οποία ουσιαστικά εξασφαλίζεται από την ιστορική προσέγγιση των δύο χωρών.

Το 2022, το εμπόριο Ρωσίας-Κίνας σημείωσε άλμα κατά σχεδόν το ένα τρίτο, φθάνοντας το ρεκόρ των 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ρωσικής τελωνειακής υπηρεσίας. Η Κίνα διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στις ρωσικές προσπάθειες να αμβλυνθεί το πλήγμα των κυρώσεων στην οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας. Για παράδειγμα, η Ρωσία εισάγει πλέον το 80% των πρόσθετων υλών ζωοτροφών από την Κίνα, ενώ το προηγούμενο έτος η μερίδα του λέοντος των παραδόσεων προερχόταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με ένα πρόσφατα εγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης του εμπορίου, ο κύκλος εργασιών αυτός αναμένεται να φθάσει τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.

Ο ρωσικός ρόλος στην κινεζική αγορά σιτηρών δεν αντικατοπτρίζει πλήρως τις δυνατότητες της Ρωσίας ως ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγείς σιτηρών και ελαιούχων σπόρων, δήλωσε ο Αλεξάντερ Ντανίλτσεφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Εμπορικής Πολιτικής της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών του Εθνικού Ερευνητικού Πανεπιστημίου.

Για την Κίνα, η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα καθορισμού των τιμών των σιτηρών για 10 χρόνια, δήλωσε ο Artem Shakhurin, εμπειρογνώμονας της IVA Partners.

Η υπογραφή της σύμβασης θα παράσχει επίσης ένα αξιόπιστο κανάλι πωλήσεων για τους Ρώσους αγρότες σιτηρών και τις εταιρείες logistics που επιθυμούν να επενδύσουν στην επέκταση του κλάδου στις ανατολικές ρωσικές περιοχές, δήλωσε ο Shakhurin.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις