FAO: Οριακή αύξηση του δείκτη τιμών τροφίμων τον Απρίλιο

Ο δείκτης αναφοράς για τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκε τον Απρίλιο, καθώς οι υψηλότερες τιμές του κρέατος και οι μέτριες αυξήσεις για τα φυτικά έλαια και τα δημητριακά αντιστάθμισαν τις μειώσεις στις τιμές της ζάχαρης και των γαλακτοκομικών προϊόντων, ανέφερε την Παρασκευή ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές ενός συνόλου παγκοσμίως εμπορεύσιμων ειδών διατροφής, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 119,1 μονάδες τον Απρίλιο, σημειώνοντας αύξηση 0,3% από το αναθεωρημένο επίπεδο του Μαρτίου, ενώ μειώθηκε κατά 9,6% από το επίπεδό του πριν από ένα χρόνο.

Ο δείκτης τιμών δημητριακών του FAO αυξήθηκε κατά σχεδόν 0,3% σε σχέση με τον Μάρτιο, τερματίζοντας μια πτωτική πορεία τριών μηνών. Οι παγκόσμιες τιμές εξαγωγής σιταριού σταθεροποιήθηκαν τον Απρίλιο, καθώς ο ισχυρός ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων εξαγωγέων αντιστάθμισε τις ανησυχίες για τις δυσμενείς συνθήκες καλλιέργειας σε τμήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Οι τιμές εξαγωγής αραβοσίτου αυξήθηκαν, επηρεαζόμενες από την ισχυρή ζήτηση εισαγωγών εν μέσω αυξανόμενων διαταραχών στη διοικητική μέριμνα ως αποτέλεσμα των ζημιών στις υποδομές στην Ουκρανία και των ανησυχιών σχετικά με την παραγωγή στη Βραζιλία ενόψει της κύριας συγκομιδής. Ο Δείκτης Τιμών του FAO για το σύνολο του ρυζιού μειώθηκε κατά 1,8%, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών του Indica λόγω των πιέσεων στη συγκομιδή.

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO αυξήθηκε επίσης κατά 0,3% από τον Μάρτιο, φθάνοντας σε υψηλό 13 μηνών, καθώς οι υψηλότερες τιμές για το ηλιέλαιο και το κραμβέλαιο υπεραντιστάθμισαν τις ελαφρώς χαμηλότερες τιμές για το φοινικέλαιο και το σογιέλαιο.

Ο δείκτης τιμών κρέατος του FAO αυξήθηκε κατά 1,6% τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι διεθνείς τιμές κρέατος πουλερικών, βοοειδών και αιγοπροβάτων αυξήθηκαν. Αντίθετα, οι παγκόσμιες τιμές του χοιρινού κρέατος μειώθηκαν οριακά, αντανακλώντας την υποτονική εσωτερική ζήτηση στη Δυτική Ευρώπη και την επίμονα υποτονική ζήτηση από τους κύριους εισαγωγείς, ιδίως την Κίνα.

Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO μειώθηκε κατά 4,4% από τον Μάρτιο και βρίσκεται 14,7% κάτω από το επίπεδο του Απριλίου 2023. Η μείωση σχετίζεται κυρίως με τις βελτιωμένες προοπτικές της παγκόσμιας προσφοράς, κυρίως λόγω των μεγαλύτερων από τις αναμενόμενες εκροές στην Ινδία και την Ταϊλάνδη και των βελτιωμένων καιρικών συνθηκών στη Βραζιλία.

Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων του FAO μειώθηκε οριακά, σχεδόν κατά 0,3%, τερματίζοντας έξι συνεχόμενους μήνες αυξήσεων, λόγω της υποτονικής ζήτησης spot εισαγωγών αποβουτυρωμένου γάλακτος σε σκόνη και των χαμηλότερων παγκόσμιων τιμών τυριού που επηρεάστηκαν από την ενίσχυση του δολαρίου των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι παγκόσμιες τιμές βουτύρου, αντίθετα, αυξήθηκαν εν μέσω σταθερής παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών.

Περικοπές στις προβλέψεις για το σιτάρι 2024

Ο FAO δημοσίευσε επίσης την Παρασκευή ένα νέο Cereal Supply and Demand Brief, αυξάνοντας ελαφρώς τις προβλέψεις του για τη συνολική παγκόσμια παραγωγή σιτηρών το 2023/24 σε 2.846 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή 1,2% αύξηση από το 2022/23. Η νέα πρόβλεψη αντανακλά κυρίως αναθεωρήσεις στην παραγωγή ρυζιού στη Μιανμάρ και το Πακιστάν.

Η πρόβλεψη για την παγκόσμια χρήση των δημητριακών το 2023/24 αυξήθηκε σε 2 829 εκατομμύρια τόνους, αντανακλώντας κυρίως την υψηλότερη από την προηγουμένως αναμενόμενη χρήση του αραβοσίτου και του κριθαριού για ζωοτροφές. Η παγκόσμια χρησιμοποίηση του αραβοσίτου αναμένεται τώρα να αυξηθεί κατά 1,6% κατά τη διάρκεια του έτους, εκείνη του σιταριού να επεκταθεί κατά 1,9%, ενώ η συνολική χρησιμοποίηση του ρυζιού θα σημειώσει μάλλον ήπια πτώση.

Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών προβλέπεται ότι θα κλείσουν την περίοδο 2024 σε 890 εκατομμύρια τόνους, μια αύξηση κατά 2,1 τοις εκατό από την αρχή του έτους, γεγονός που υποδηλώνει μια παγκόσμια αναλογία αποθεμάτων δημητριακών προς χρήση 30,9 τοις εκατό.

Ο FAO προσάρμοσε επίσης τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού το 2024, η οποία ανέρχεται πλέον σε 791 εκατομμύρια τόνους, λιγότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, αλλά εξακολουθεί να σηματοδοτεί αύξηση 0,5 τοις εκατό από το 2023.

Όσον αφορά τις καλλιέργειες χονδροειδών σιτηρών, η κύρια περίοδος συγκομιδής αρχίζει σύντομα στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου, όπου οι πρόσφατες δυσμενείς καιρικές συνθήκες περιόρισαν τις προοπτικές απόδοσης στις κορυφαίες χώρες παραγωγής, ιδίως στη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις