Γ. Αμυράς: σχετικά με την απάντηση του ΥΠΑΑΤ για τη ρύθμιση των οφειλών των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) απάντησε (458/113491/4.8.2020) στον βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Γιώργου Αμυρά που με κοινοβουλευτική παρέμβασή του (7005/2.6.2020) ζητούσε τη ρύθμιση των οφειλών των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) προς τη ΔΕΗ Α.Ε. για την εξυγίανσή τους, καθώς και τη διασφάλιση μιας βιώσιμης λύσης προς όφελος της αγροτικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΑΑΤ σημειώνει ότι τα αυξημένα χρέη ορισμένων ΤΟΕΒ οφείλονται κυρίως στην αναποτελεσματικότητα της είσπραξης οφειλών των μελών τους από αυτούς. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα θεσπίστηκε η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών των παραγωγών, ενώ στο πλαίσιο των ανακουφιστικών μέτρων που έλαβε το υπουργείο για την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στον πρωτογενή τομέα, πέτυχε κατόπιν συμφωνίας με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, την ένταξη των αγροτών σε νέα ευνοϊκή ρύθμιση με στόχο την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς την Επιχείρηση.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να διακανονίσουν τις οφειλές τους είτε προκαταβάλλοντας το 15% της συνολικής οφειλής προς τη ΔΕΗ και να εξοφλήσουν το υπόλοιπο ποσό σε 18 μηνιαίες δόσεις, είτε προκαταβάλλοντας το 20% και να αποπληρώσουν την εναπομείνασα οφειλή σε 20 μηνιαίες δόσεις. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται τηλεφωνικά μέσω του πανελλαδικού τηλεφωνικού κέντρου της ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι, στη ρύθμιση εντάσσονται τόσο οι ενεργές όσο και οι μη ενεργές ρυθμίσεις, δηλαδή ισχύει και για τις παροχές για τις οποίες έχει καταγγελθεί η σύμβαση.

«Οι ευέλικτες δυνατότητες διευθέτησης των οφειλών των ΤΟΕΒ που επιτεύχθηκαν από την κυβέρνηση διαμορφώνουν μια νέα εποχή κανονικότητας και υγιούς σχέσης μεταξύ της ΔΕΗ και των Οργανισμών προς όφελος της αγροτικής οικονομίας» τονίζει ο Γιώργος Αμυράς.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις