Παράνομη, Λαθραία και Άναρχη αλιεία από τούρκους αλιείες και εμπόριο με ΕΕ μέσω Ελλάδας
Παράνομη, Λαθραία και Άναρχη αλιεία από τούρκους αλιείες και εμπόριο με ΕΕ μέσω Ελλάδας

Ο Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της πολιτικής ομάδας ECR, καταγγέλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι Τουρκικά αλιευτικά συνεχίζουν ανεμπόδιστα την Παράνομη, Λαθραία και Άναρχη αλιεία, υπονομεύοντας τους αιγαιοπελαγίτες αλιείες που σέβονται τους κανόνες.

 

Καθώς η "Επιτροπή γνωρίζει σχετικά με τον αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων τουρκικών σκαφών που προβαίνουν σε Παράνομη, Λαθραία και Άναρχη αλιεία σε ύδατα γύρω από τα ελληνικά νησιά και συμμερίζεται τον προβληματισμό της Ελλάδας σχετικά με το ζήτημα αυτό" (Ε-004566/2019) και "έχει καταδικάσει τις συμπεριφορές της Τουρκίας" και "έχει θέσει το θέμα στο πλαίσιο του διαλόγου με την Τουρκία, τον κανονισμό για την ΠΛΑ αλιεία ή στο πλαίσιο της σχετικής περιφερειακής οργάνωσης διαχείρισης της αλιείας" και καθώς η Τουρκία αρνείται" να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες όσων αφορά της διακυβέρνηση της αλιείας," εξετάζει την επιβολή μέτρων, όπως η απαγόρευση ή τουλάχιστον οι δασμοί στις τουρκικές εξαγωγές ψαριών, ως μοχλό πίεσης για την ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τους κανόνες για βιώσιμη αλιεία;

 

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ενημερώνει τον Ευρωπαίο Επίτροπο ότι η Ελλάδα έχει καταστεί η 2η μεγαλύτερη αγορά ψαριών της Τουρκίας στην Ε.Ε.(Turkstat). Oι τουρκικές εξαγωγές ψαριών στην Ελλάδα από 32,1 εκατ. ευρώ(2017), υπερέβησαν τα 67,1 εκατ. ευρώ (ΑΑΔΕ,2019). Πέρυσι, οι 13.781 εισηγμένοι τόνοι τουρκικών νωπών ψαριών αφού εκτελωνίστηκαν, τέθηκαν σε ελεύθερη κυκλοφορία στην Ελλάδα και έπειτα επαναπροωθήθηκαν ως τούρκικο ψάρι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης Εμμανουήλ Φράγκος ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

 

  •  Η εν λόγω πρακτική είναι εναρμονισμένη με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς;
  • Για την αντιμετώπιση της τουρκικής ΠΛΑ αλιείας, δύναται η Ελλάδα να μπλοκάρει τις εισαγωγές;

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις