Η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για τις εισαγωγές και τις ελληνοποιήσεις τουρκικών ψαριών
Η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για τις εισαγωγές και τις ελληνοποιήσεις τουρκικών ψαριών

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης έλαβε απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην πρωτοβουλία του για την παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία (ΠΛΑ) από Tούρκους αλιείς και το εμπόριο με την ΕΕ μέσω Ελλάδας. Ο Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους μελέτησε την καταγγελία και τα στοιχεία που κατέθεσε ο Έλληνας Ευρωβουλευτής και απαντά ότι η Ελληνική Κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τις εισαγωγές και τις ελληνοποιήσεις τουρκικών ψαριών, τις οποίες μπορεί και να μπλοκάρει.

 

Ο Εμμανουήλ Φράγκος, Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης, με επείγουσα ερώτηση έθεσε στην Επιτροπή καταγγελίες Ελλήνων ψαράδων, που θέλουν τουρκικά αλιευτικά να συνεχίζουν ανεμπόδιστα την παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία (ΠΛΑ) αλιεία. Η Επιτροπή έχει λάβει γνώση τον αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων τουρκικών σκαφών που προβαίνουν σε ΠΛΑ αλιεία σε ύδατα γύρω από τα ελληνικά νησιά και έχει καταδικάσει τις συμπεριφορές της Τουρκίας. Τα στοιχεία μάλιστα δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει καταστεί η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ψαριών της Τουρκίας στην ΕΕ (Turkstat). Oι τουρκικές εξαγωγές ψαριών στην Ελλάδα από 32,1 εκατ. ευρώ (2017) υπερέβησαν τα 67,1 εκατ. ευρώ (ΑΑΔΕ, 2019).

 

Ο Επίτροπος Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους ενημερώνει τον Έλληνα Ευρωβουλευτή ότι παρότι υπάρχουν ευρωπαϊκές διαδικασίες ελέγχου, η Ελλάδα είναι η πρώτη υπεύθυνη για τις εισαγωγές και τις ελληνοποιήσεις τουρκικών ψαριών, τις οποίες και μπορεί να μπλοκάρει. Η Επιτροπή επαναλαμβάνει ότι για τις εισαγωγές των περισσότερων προϊόντων αλιείας απαιτείται πιστοποιητικό αλιευμάτων επικυρωμένο από το κράτος σημαίας του αλιευτικού σκάφους, όπως προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1005/2008 (κανονισμός ΠΛΑ) . Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη μέλη της ΕΕ δύνανται να ελέγχουν και ενδεχομένως να επαληθεύουν το περιεχόμενο των πιστοποιητικών αλιευμάτων, σε περίπτωση που υπάρχουν αμφιβολίες ως προς το αληθές των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτά. Καταλογίζει αδιαφορία καθότι η πληττόμενη χώρα θα έπρεπε να αναλάβει άμεση και αποτελεσματική δράση σε υποθέσεις εικαζόμενης απάτης. Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις επαλήθευσης στην τρίτη χώρα. Ο Επίτροπος κάνει ξεκάθαρο ότι εάν, κατά τη διαδικασία αυτή, η απάντηση της τρίτης χώρας δεν δίνει ακριβείς πληροφορίες, τα προϊόντα είναι δυνατόν να απορριφθούν.

 

Ο Εμμανουήλ Φράγκος θα συνεχίζει να στηρίζει τους Έλληνες αλιείς που σέβονται τους κοινοτικούς κανόνες και δυστυχώς πλήττονται από την παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία (ΠΛΑ) των τούρκων. Επιπλέον οι τελευταίες καταγγελίες των ψαράδων της Καλύμνου καταδεικνύουν ότι η  παράνομη αυτή εμπορική πρακτική βρίσκει πολλές φορές σύμμαχο και την τουρκική ακτοφυλακή, που παρενοχλεί και προκαλεί στα Ελληνικά νερά.

 

 

* Επισυνάπτεται η απάντηση του Επιτρόπου για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις