Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για να προστατεύσει τους καταναλωτές και τους αγρότες

Σε μια απάντηση στην ερώτηση του ευρωβουλευτή Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνου που δόθηκε την Τετάρτη, ο Επίτροπος Γεωργίας Janusz Wojciechowski δήλωσε ότι η Επιτροπή εργάζεται για να διασφαλίσει ότι η ενιαία αγορά λειτουργεί προς όφελος και των δύο πλευρών της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.

«Ο κανονισμός για την κοινή οργάνωση των αγορών παρέχει στους Ευρωπαίους γεωργούς ένα δίκαιο περιβάλλον αγοράς, το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση της θέσης τους στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων», δήλωσε ο Wojciechowski. «Η οδηγία κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών προστατεύει επίσης τους γεωργούς από ορισμένες πρακτικές αγοραστών που μπορεί να γίνονται συχνότερες σε περιόδους πληθωρισμού».

Η Επιτροπή έχει επίσης λάβει μέτρα για να βοηθήσει τους καταναλωτές να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων. Το 2022, το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε μια μεταρρύθμιση του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), η οποία επιτρέπει στα κράτη μέλη να εφαρμόζουν μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ για βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως τα τρόφιμα.

«Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση των τιμών των τροφίμων και συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για να διασφαλίσει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι αποτελεσματικά», δήλωσε ο Wojciechowski. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση σε ασφαλή και προσιτά τρόφιμα».

Η αύξηση των τιμών των τροφίμων είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που έχει ενταθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι σημαντικοί εξαγωγείς σιτηρών, ελαίων και άλλων γεωργικών προϊόντων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί να βοηθήσει τους Ευρωπαίους να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αλλάξει τις βασικές δυνάμεις που οδηγούν στην αύξηση των τιμών, όπως η αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα και η περιορισμένη προσφορά.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις