Αλιεία γάδου της Βαλτικής και ρέγγας της Δυτικής Βαλτικής

Η ΕΕ λαμβάνει νέα μέτρα για να βοηθήσει τους αλιείς να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις των αυστηρών αλιευτικών περιορισμών για τον γάδο και τη ρέγγα της Δυτικής Βαλτικής στη Βαλτική Θάλασσα, οι οποίοι έχουν ήδη θεσπιστεί και έχουν συμφωνηθεί για το 2020.

Το Συμβούλιο καθόρισε σήμερα τη θέση του (γενική προσέγγιση) σχετικά με κανονισμό που τροποποιεί δύο υφιστάμενες νομοθετικές πράξεις: αυτή για το πολυετές σχέδιο της Βαλτικής και αυτή για το τρέχον Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ). Οι νέοι κανόνες που συμφωνήθηκαν από το Συμβούλιο θα επιτρέψουν ειδικότερα τη χρήση της οριστικής παύσης για τη διάλυση σκαφών που αλιεύουν στοχευμένα γάδο της Βαλτικής και ρέγγα της Δυτικής Βαλτικής.

Τον Οκτώβριο, το Συμβούλιο έλαβε τολμηρές αποφάσεις με σκοπό τη σταδιακή ανάκαμψη του αποθέματος γάδου της Βαλτικής και ρέγγας της Δυτικής Βαλτικής, αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά τις σοβαρές μελλοντικές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες των αποφάσεων αυτών για τις τοπικές αλιευτικές κοινότητες. Ελπίζουμε να καταλήξουμε το συντομότερο σε συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με νέους κανόνες που θα βοηθήσουν τους αλιείς να προσαρμοστούν στη μετάβαση αυτή και έτσι να στηρίξουν την ανάκαμψη αυτών των ισχνών αποθεμάτων.

Jari Leppä, Υπουργός Γεωργίας και Δασοκομίας της Φινλανδίας και Πρόεδρος του Συμβουλίου

Ιστορικό και επόμενα βήματα

Για διάφορους λόγους που συνδέονται κυρίως με περιβαλλοντικούς και ανθρωπογενείς παράγοντες, το οικοσύστημα στη Βαλτική Θάλασσα βρίσκεται σε επισφαλή κατάσταση εδώ και δεκαετίες. Το 2019, το Διεθνές Συμβούλιο για την Εξερεύνηση της Θάλασσας (ICES) εξέδωσε ανησυχητικές επιστημονικές γνωμοδοτήσεις σχετικά με την κατάσταση του αποθέματος γάδου της Βαλτικής και του αποθέματος ρέγγας της Δυτικής Βαλτικής στη Βαλτική Θάλασσα.

Η Επιτροπή, από την πλευρά της, ενέκρινε τα πρώτα έκτακτα μέτρα τον Ιούλιο του 2019 απαγορεύοντας την αλιεία γάδου της Ανατολικής Βαλτικής μέχρι τέλους του έτους. Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο του 2019, το Συμβούλιο αποφάσισε να απαγορεύσει τη στοχευμένη αλιεία γάδου της Ανατολικής Βαλτικής το 2020 και να μειώσει σημαντικά τις αλιευτικές δραστηριότητες που επιδρούν αρνητικά στον γάδο της Ανατολικής Βαλτικής. Οι αλιευτικές δυνατότητες για τον γάδο και τη ρέγγα της Δυτικής Βαλτικής μειώθηκαν επίσης σημαντικά. Τα εν λόγω μέτρα για το 2020 θα οδηγήσουν κατά πάσα πιθανότητα σε πλεονάζουσες ικανότητες στόλου και σε σοβαρές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες για τις αντίστοιχες παράκτιες κοινότητες και τον αλιευτικό κλάδο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε την πρότασή της για την τροποποίηση των κανονισμών 2016/1139 και 508/2014, μετά την πολιτική δέσμευση που ανελήφθη στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας του Οκτωβρίου για την αντιμετώπιση της κοινωνικοοικονομικής κρίσης για την αλιεία στη Βαλτική Θάλασσα.

Η γενική προσέγγιση που καθορίστηκε σήμερα αποτελεί την εντολή του Συμβουλίου για μελλοντικές διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Συμβούλιο είναι τώρα έτοιμο να αρχίσει διαπραγματεύσεις μόλις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφωνήσει τη θέση του.

  •  
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις