Πρόταση για «φόρο κόκκινου κρέατος» στη Δανία

Το Συμβούλιο Δεοντολογίας της Δανίας ζήτησε υψηλότερο φόρο επί του κόκκινου κρέατος, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα ηθικό πρόβλημα».

Η κυβέρνηση της Δανίας εξετάζει την πρόταση του Συμβούλιου Δεοντολογίας που συνέστησε αρχικά φόρο μόνο για το βόειο κρέας και μελλοντικά για όλα τα κόκκινα κρέατα.

Τελικά, ο σκοπός είναι η φορολόγηση όλων των τροφίμων σε όλα τα επίπεδα, ανάλογα με τις κλιματικές επιπτώσεις από την παραγωγή τους.

Η πρόταση πέρασε από το συμβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία, κάτι που σημαίνει ότι θα υποβληθεί τώρα προς εξέταση από την κυβέρνηση.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου, το συμβούλιο δήλωσε ότι δεν είναι αρκετό να βασιστούν στον «ηθικό καταναλωτή» επειδή η κλιματική αλλαγή αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα.

«Ο τρόπος ζωής της Δανίας δεν είναι καθόλου βιώσιμος για το κλίμα και εάν θέλουμε να ανταποκριθούμε στον στόχο της συμφωνίας του Παρισιού και να διατηρήσουμε την παγκόσμια υπερθέρμανση κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, είναι απαραίτητο να δράσουμε γρήγορα και αυτό περιλαμβάνει τα τρόφιμα», αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Τα βοοειδή είναι υπεύθυνα για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και η παραγωγή τροφίμων συνολικά αντιπροσωπεύει ποσοστό μεταξύ 19% και 29%, σύμφωνα με το συμβούλιο.

Εξάλλου, πέρυσι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ταξινόμησε το επεξεργασμένο κρέας ως καρκινογόνο ουσία, μαζί με το αλκοόλ, τον αμίαντο, το αρσενικό και τα τσιγάρα, μεταξύ άλλων, και ανέφερε επίσημα ότι το φρέσκο κόκκινο κρέας είναι κακό για την υγεία.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις