Έργα για την προστασία και αποκατάσταση οικοσυστημάτων λιμνοθαλασσών, στο πλαίσιο βιώσιμων αλιευτικών δραστηριοτήτων

Πρόσκληση προς τους παρακάτω δυνητικούς δικαιούχους :

- Περιφέρειες της χώρας

-Δήμοι

Λοιποί φορείς δημοσίου δικαίου, οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους κατά χρήση, εκτάσεις λιμνοθαλασσών Κωδικός Πρόσκλησης: Αρ. Εντύπου: Ε.Ι.1_1 Έκδοση: 3η Ημ/νια Έκδοσης: 27.04.2018 - 3

- για την υποβολή προτάσεων έργων (Πράξεων), προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο της Προτεραιότητας 1 της Ένωσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014- 2020. Προϋπόθεση ένταξης της πράξης, αποτελεί η λειτουργική και διαχειριστική της αυτοτέλεια, το σαφώς καθορισμένο φυσικό και οικονομικό αντικείμενο, διακριτοί στόχοι και εφικτά αποτελέσματα.

Oι δυνητικοί δικαιούχοι αποτελούν φορείς δημοσίου δικαίου που έχουν στη δικαιοδοσία τους την κυριότητα ή τη χρήση και διαχείριση των δημόσιων ιχθυοτρόφων υδάτων των λιμνοθαλασσών της χώρας. Οι εν λόγω φορείς, θα πρέπει να διαθέτουν επάρκεια, καθώς και την επιστημονική και τεχνική δυνατότητα, προκειμένου να φέρουν σε πέρας τις δράσεις που θα αναλάβουν.

Συνεπικουρούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Αλιείας και Περιβάλλοντος της αντίστοιχης Περιφέρειας, καθώς και τον αρμόδιο για τη διαχείριση του οικοσυστήματος Φορέα Διαχείρισης εφόσον υφίσταται τέτοιος φορέας, που θα πρέπει να γνωμοδοτούν καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέλιξης των σταδίων του έργου, ώστε να επισημαίνονται τυχόν ζητήματα τα οποία ενδεχομένως να προκαλέσουν διαταραχή στην ευαίσθητη ισορροπία των οικοσυστημάτων και στην παραγωγική λειτουργία τους, κατά την υλοποίηση των εγκεκριμένων παρεμβάσεων και τουλάχιστον στα εξής στάδια:

- Κατά την προετοιμασία υποβολής της αίτησης, περί έγκρισης σκοπιμότητας προτεινόμενων ενεργειών-εργασιών (επί ποινή αποκλεισμού)

-Ενδιάμεση έκθεση αξιολόγησης με τη λήξη των εργασιών αναβάθμισης-συντήρησης αποκατάστασης, για την αποτύπωση της νέας κατάστασης του συστήματος

- Τελική έκθεση μετά το στάδιο επιστημονικής παρακολούθησης του θετικού αντίκτυπου στη λειτουργία του συστήματος και της παραλαβής των αποτελεσμάτων και των επιστημονικών συμπερασμάτων. Ως δυνητικοί δικαιούχοι, θεωρούνται και όσοι φορείς έχουν συνάψει προγραμματική σύμβαση με τους παραπάνω αναφερόμενους.

1. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ

1. Προκειμένου να προστατευθούν και να αποκατασταθούν η θαλάσσια βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα στο πλαίσιο των βιώσιμων αλιευτικών δραστηριοτήτων, το ΕΤΘΑ μπορεί να στηρίζει τις δράσεις - έργα που αφορούν ενέργειες που αποσκοπούν στη διατήρηση και βελτίωση της βιοποικιλότητας και των λειτουργιών-υπηρεσιών οικοσυστήματος όπως η αποκατάσταση συγκεκριμένων θαλάσσιων και παράκτιων οικοτόπων για τη στήριξη βιώσιμων αλιευτικών αποθεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της επιστημονικής αξιολόγησής τους. Οι συγκεκριμένες δράσεις σχετίζονται με, την καλύτερη διαχείριση ή διατήρηση των θαλάσσιων βιολογικών πόρων, τη μείωση της φυσικής και χημικής ρύπανσης των ιχθυοτρόφων υδάτων, καθώς τη μείωση άλλων φυσικών πιέσεων που ασκούνται στα φυσικά λιμνοθαλάσσια συστήματα συνήθως ως αποτέλεσμα ανθρωπογενών δραστηριοτήτων που επηρεάζουν αρνητικά τη βιοποικιλότητα. Η παρούσα Πρόσκληση καλείται να κινητοποιήσει το διοικητικό, τεχνικό και επιστημονικό δυναμικό στις περιοχές ενδιαφέροντος, προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένη προσέγγιση στο ζήτημα μέσω των δυνατοτήτων που παρέχει ο Καν. (ΕΕ) αριθ. 508/2014 και ο κατ΄εξουσιοδότηση Καν. (ΕΕ) αριθ. 531/2015.

2. Προκειμένου να προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον των ιχθυοτρόφων υδάτων των λιμνοθαλάσσιων οικοσυστημάτων της χώρας, η παρούσα πρόσκληση, δύναται να χρηματοδοτεί πράξεις που εστιάζουν στην αειφόρο διαβίωση και αναπαραγωγή των υδρόβιων βιολογικών πόρων και αφορούν στην αποκατάσταση και επιτήρηση των εσωτερικών υδάτων μέσω δράσεων (τεχνικά έργα/προμήθειες/παροχή υπηρεσιών) αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων υποδομών, ειδικά στις προστατευόμενες, από το καθεστώς ΝATURA 2000 περιοχές, οι οποίες επηρεάζονται από αλιευτικές δραστηριότητες.

3. Απώτερος στόχος είναι η αποκατάσταση της υδραυλικής κυκλοφορίας των υδάτων (ομαλή κίνηση υδάτινων μαζών, ισόρροπη μίξη γλυκών-θαλασσινών υδάτων σε όλο το εύρος της προστατευόμενης έκτασης, βελτίωση εισροών – απορροών, ταχύτερη οξυγόνωση, αποτελεσματική παροχέτευση ακαθάρτων-ρύπων, αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων πλημμυρικών φαινομένων κλπ), αλλά και ο εκσυγχρονισμός υφιστάμενων τεχνικών, ιχθυοπαραγωνικών, περιβαλλοντικών υποδομών, απαραίτητων για την ομαλή λειτουργία της λιμνοθάλασσας ως φυσικού οικοτόπου, που παρέχει καταφύγιο σε πλείστα είδη (φυτών, ιχθύων, ορνιθοπανίδας κλπ), ευρισκόμενη σε ισορροπία με άλλες χρήσεις (ιχθυοτροφικές, κοινωνικές, οικονομικές), καθόσον η ύπαρξή τους συνδέεται στενά και με τους τοπικούς πληθυσμούς.

4. Ως αποτέλεσμα θα προκύψει βελτίωση της οικοσυστημικής διαχείρισης, διασφάλιση της ποιότητας των υδάτων που προβλέπουν οι οδηγίες (πχ 60/2000/ΕΕ) και οι διεθνείς συνθήκες, καθώς και περιβαλλοντική αναβάθμιση στον εκσυγχρονισμό της ιχθυοπαραγωγής, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία, τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται και ζουν από τις λιμνοθάλασσες, αλλά και την οικολογική ισορροπία των ευαίσθητων και προστατευόμενων ενδιαιτημάτων που περικλείονται στα όρια των λιμνοθαλασσών.

5. Σύμφωνα με τους Κανονισμούς της ανωτέρω παραγράφου 1, ο δικαιούχος θα πρέπει να υποβάλλει υποέργο επιστημονικής παρακολούθησης για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός έτους, κατά το οποίο ο επιστημονικός-ερευνητικός φορέας που θα επιλεγεί, θα αναλάβει να παρακολουθήσει και να αξιολογήσει το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων σε σχέση με την προηγούμενη των παρεμβάσεων κατάσταση, συντάσσοντας αντίστοιχη έκθεση.

6. Δεν προβλέπεται χρηματοδότηση προπαρασκευαστικών ενεργειών.

7. Οι προτεινόμενες Πράξεις εντάσσονται στον Ειδικό Στόχο 2 της Ενωσιακής Προτεραιότητας 1 του ΕΠΑλΘ 2014-2020, ο οποίος αφορά την προστασία και αποκατάσταση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων

Δείτε εδώ την πρόσκληση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις