ΗΠΑ: Τα αμετάβλητα επιτόκια θα επηρεάσουν τους αγρότες;

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς. Τα επιτόκια εξακολουθούν να κυμαίνονται μεταξύ 5,25% και 5,5% - σε υψηλό 22 ετών.

Παρά τις υψηλότερες μετρήσεις του πληθωρισμού που σημειώθηκαν νωρίτερα αυτό το φθινόπωρο, η αύξηση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων είναι ένα από τα πιο σαφή μηνύματα μέχρι σήμερα ότι η οικονομία μπορεί τελικά να ψυχραίνεται.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται να δούμε τα επιτόκια να χαμηλώνουν σύντομα. Ενώ η πρόσφατη δραστηριότητα στην αγορά ομολόγων μείωσε την πιθανότητα η Fed να αυξήσει τα επιτόκια για άλλη μια φορά τον επόμενο μήνα, οι πιθανότητες να διατηρήσει τα τρέχοντα επιτόκια παραμένουν υψηλές.

"Οι αξιωματούχοι της Fed πιστεύουν ότι η άνοδος των μακροπρόθεσμων επιτοκίων θα κάνει ουσιαστικά μέρος της δουλειάς τους για να περιορίσουν την οικονομία και ενθαρρύνονται από τον τρόπο με τον οποίο ο πληθωρισμός, αν και εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός, έχει ψυχρανθεί το τελευταίο έτος", έγραψε σήμερα το πρωί ο Justin Lahart της Wall Street Journal. "Αλλά αν ο πληθωρισμός επιταχυνθεί εκ νέου, είναι έτοιμοι να σφίξουν περισσότερο".

Οι αποδόσεις των ομολόγων παρασύρθηκαν υψηλότερα σήμερα το πρωί, πλησιάζοντας το σημείο αναφοράς του 4,7%. Οι μετοχές του S&P 500 σημείωσαν ράλι χθες μετά τη διάσκεψη της Fed μετά τη συνεδρίαση της FOMC και συνέχισαν να αυξάνονται κατά 0,68% σήμερα το πρωί στα 4.284,75 δολάρια, καθώς η χθεσινή αισιοδοξία μεταφέρθηκε και στην πρωινή συνεδρίαση.

Οδεύουμε προς την ύφεση;

Η έκθεση για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της περασμένης εβδομάδας για τις ΗΠΑ έδειξε ότι η οικονομική ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου καταγράφηκε στο 4,9% - υπερδιπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και η υψηλότερη ανάπτυξη που σημείωσε η οικονομία από το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Οι καλοκαιρινές δαπάνες των καταναλωτών αποτέλεσαν βασικό παράγοντα για τον εκπληκτικά υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Αλλά δεν είναι ο μόνος οικονομικός δείκτης που ξερνάει καλά νέα. Η ανεργία βρίσκεται μόλις στο 3,8% - ελαφρώς πάνω από τα προ της πανδημίας ποσοστά ανεργίας.

"Η οικονομική παραγωγή όχι μόνο κάλυψε όλο το έδαφος που χάθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά είναι επίσης πάνω από το επίπεδο που θα βρισκόταν αν η πανδημία δεν είχε συμβεί ποτέ", έγραψε ο Greg Ip στην Wall Street Journal νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν κολλώδεις, γεγονός που διαβρώνει σοβαρά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην οικονομία. 

Την περασμένη εβδομάδα ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο οποίος αποτελεί την κύρια μέτρηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τον πληθωρισμό, αναφέρθηκε στο 3,4% για τον Σεπτέμβριο του 2023 για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό - η οικονομία τρέχει αυτή τη στιγμή. Οι καταναλωτές ξοδεύουν περισσότερα, καθώς οι τιμές ορισμένων αγαθών και υπηρεσιών μετριάζονται, η εργασιακή ασφάλεια παραμένει ισχυρή και η αξία των ακινήτων αυξάνεται.

Ωστόσο, τόσο το εισόδημα των καταναλωτών όσο και τα ποσοστά αποταμίευσης μειώθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν προσαρμόζονται για τις πληθωριστικές πιέσεις. 

Και παρόλο που η ανώτερη μεσαία τάξη (όπως οι αγρότες) μπορεί να απολαμβάνει τα πρόσφατα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης, το πορτοφόλι του μέσου καταναλωτή συμπιέζεται όλο και περισσότερο από τις υψηλές τιμές της βενζίνης, την επανεισαγωγή των πληρωμών του φοιτητικού χρέους, το χρέος των πιστωτικών καρτών σε επίπεδα ρεκόρ και τις αυξανόμενες πληρωμές τόκων για όλα αυτά τα δανειακά προϊόντα.

Μια ύφεση στις ΗΠΑ φαίνεται απίθανη, δεδομένων των ισχυρών αναφορών των τρεχόντων οικονομικών δεικτών και των αυξανόμενων προοπτικών πλούτου για τις οικογένειες της ανώτερης μεσαίας τάξης.

Δεν υπάρχει όμως καμία αμφιβολία ότι οι μέσοι καταναλωτές επωμίζονται όλο και περισσότερο το βάρος των οικονομικών προκλήσεων που εξακολουθούν να ελλοχεύουν αθόρυβα πάνω από τη μετα-πανδημική οικονομία.

Επιπτώσεις στο αγρόκτημα

Στον τελευταίο γύρο των εκθέσεων κερδών της Wall Street, τα στελέχη των εταιρειών τροφίμων, εστιατορίων και σνακ παρατήρησαν όλο και περισσότερο ότι οι καταναλωτές μαγειρεύουν περισσότερα γεύματα, καταναλώνουν περισσότερα περισσεύματα και προετοιμάζουν τα τρόφιμα χύμα για να μεγιστοποιήσουν την εξοικονόμηση τροφίμων. 

Οι καταναλωτές είναι επίσης πιο συνειδητοποιημένοι ως προς τα χρήματα όταν τρώνε έξω, επιλέγοντας φθηνότερες επιλογές με προσφορές, όπως π.χ. φτερούγες κοτόπουλου και μπολ με ζυμαρικά που δεν τελειώνουν ποτέ (Refill).

Για τις αγροτικές οικογένειες, υπάρχουν περισσότερες εκπτώσεις σε εστιατόρια και παντοπωλεία που μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτό το φθινόπωρο, αν και οι τιμές παραμένουν υψηλές. 

Αλλά με τα εισοδήματα να είναι ήδη «στα κόκκινα», οι οικογένειες αγροτών και οι καταναλωτές δείχνουν λιγότερη προθυμία να τρώνε έξω ή να αφήνουν τα αποθέματα τροφίμων να πάνε χαμένα. Κάτι που θα μπορούσε να μεταφραστεί: περισσότεροι άνθρωποι τρώνε απευθείας από τις καταψύξεις τους.

Οι εταιρείες τροφίμων και τα αγροτικά προϊόντα γενικά είναι αρκετά ανθεκτικά στην ύφεση στοιχήματα λόγω της ανελαστικής τους φύσης, αν και οι αλυσίδες εφοδιασμού τους θα πρέπει να προσαρμοστούν σε οποιαδήποτε δραστική αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών στο εγγύς μέλλον. 

Οι άνθρωποι χρειάζονται καθημερινή πρόσληψη θερμίδων για να επιβιώσουν, ανεξάρτητα από το τι άλλο συμβαίνει στην οικονομία. Ενώ αυτό ευνοεί γενικά τους αγρότες - τους παραγωγούς πολλών από τις πρώτες ύλες που απαιτούνται για την επεξεργασία και τη λιανική πώληση τροφίμων - δεν έρχεται χωρίς κόστος

Αυτή η δυναμική δημιουργεί περισσότερους αγώνες για τις νεότερες αγροτικές οικογένειες, ιδίως εκείνες που μπορεί να ξεκινούν μόνες τους και χωρίς σημαντική οικονομική βοήθεια από τους πιο καταξιωμένους αγρότες. 

Επίσης, ασκεί πίεση ρευστότητας (μετρητά) στις γεωργικές επιχειρήσεις που προσέφεραν υψηλά μισθώματα μετρητών τα τελευταία χρόνια, ιδίως καθώς οι τιμές των σιτηρών και των ελαιούχων σπόρων μειώνονται αυτό το φθινόπωρο μετά τα υψηλά επίπεδα του 2022.

Για τους αγρότες, η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα σημαίνει ότι το κόστος κεφαλαίου είναι πιθανό να παραμείνει υψηλό τουλάχιστον μέχρι το έτος λειτουργίας 2024. Περισσότερο κεφάλαιο κίνησης (μετρητά) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χρηματοδότηση αντί για πιστώσεις σε υψηλότερες τιμές για αγορές μηχανημάτων και έργα κατασκευής κτιρίων.

Και παρόλο που τα επιτόκια μπορεί να είναι υψηλά για τα δάνεια ακίνητης περιουσίας, εξακολουθεί να υπάρχει ένα καλό επιχείρημα ότι αποτελεί μια καλή αντιστάθμιση έναντι του υψηλότερου κόστους γης στο μέλλον. 

Οι αξίες γης δεν δείχνουν πραγματικά σημάδια ψύξης, οπότε μόλις τα επιτόκια μειωθούν, οι αξίες αυτές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Πληρώνοντας λίγο παραπάνω σε τόκους τώρα, μπορεί να σας εξοικονομήσει από το κόστος του κεφαλαίου στο μέλλον.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις